Mijn eten op vrijdag. Heb ik al een gezond eetpatroon?

Naar aanleiding van deze blog heb ik al best wat aanpassingen gedaan in mijn eetgedrag. Ik eet nog niet elke dag gezond (en dat hoeft ook niet) maar ik ben wel erg benieuwd of ik op de dagen dat ik dat wel doe, nou daadwerkelijk beter bezig ben. Heb ik al een gezond eetpatroon, of valt het tegen? Hieronder beschrijf ik mijn eten van vorige week vrijdag.

 

Ontbijt

In plaats van twee bruine boterhammen met ham en gekleurde muisjes, nu twee knäckebrödjes met smeerworst en één met jam. Daarbij drink ik twee glazen halfvolle melk.

Verzadigd vet:5,48 g

Suiker: 24,40 g

Zout: 1,15 g

Vezels: 7,95 g

 

Lunch

In plaats van een bruine boterham met witte chocoladepasta doe ik er nu jam op. De twee bruine boterhammen met kookworst zijn gelijk gebleven. Plus een glas halfvolle melk.

Verzadigd vet: 4,42 g

Suiker: 17,99 g

Zout: 1,47 g

Vezels: 3,87 g

 

Diner

In plaats van kant-en-klare lasagne, nu een wokmaaltijd met verse ingrediënten (vooral veel groente) en de juiste woksaus. Het drinken tel ik straks bij het totaal op.

Verzadigd vet: 1,78 g

Suiker: 12,05 g

Zout: 1,49 g

Vezels: 11,74 g

 

Totaal

In de middag bedank ik voor het gebakje (meestal) maar ik kan het ‘s avonds niet laten om wat lekkers te eten. Daar drink ik dan ook nog wat bij. In totaal 2 glazen sinaasappelsap en 3 glazen limonade (met zo min mogelijk siroop). Als we dat optellen bij alle waardes dan krijgen we de volgende totalen.

Verzadigd vet: 15 g

Suiker: 113 g

Zout: 4 g

Vezels: 24 g

 

Vergelijk met vorige keer

Op 5 februari 2018 heb ik de voedingswaarde van mijn eten op donderdag beschreven. Het moment van de waarheid is aangebroken om te kijken of genomen maatregelen al een gezond eetpatroon opgeleverd hebben.

De referentie inname komt van het voedingscentrum. Ik heb de waarde voor verzadigd vet iets aangepast omdat ze bij de pagina over verzadigd vet een andere waarde noemen (vrouw: 22g, man:28g). Mijn puntensysteem is op die laatste waarde gebasseerd.

Totaal
toen
Totaal
nu
Reverentie
inname
Percentage
nu
 Verz. vet  41  15  28 54%
 Suikers  136  113  90 126%
 Zout  10  4  6 67%
 Vezels  17  24  35 68%

 

 

Conclusie

Het gaat al stukken beter. Verzadigd vet en zout zijn zelfs ruim onder de grens binnen dit eetpatroon. Mochten ze op het werk weer eens op een saucijzenbroodjes trakteren, dan kan ik die rustig opeten dus. 😉

Van de vezels krijg ik nog niet genoeg binnen. Volkoren brood tijdens de lunch en volkoren pasta gebruiken misschien?

Het grootste probleem is de suiker. Die is echter wel van 200% naar 126% gegaan. Een hele verbetering al, maar nog niet genoeg. Dat gebakje moet ik dus blijven afslaan en nog minder sinaasappelsap drinken dan maar. Ik heb inmiddels ontdekt dat een groot deel van waarom ik dat zo lekker vind, is dat het koud is. Dat net zo gemakkelijk geregeld worden voor de limonade natuurlijk.

Minder melk zou ook kunnen, want daar zit toch nog 5,5 g suiker in per 100 ml. Volle melk en nog wat minder jam is nu ook een optie. Aangezien vet en zout zoveel minder is, kan er wel wat meer hartig beleg gegeten worden.

Het is passen en meten. Met goed opletten geloof ik er nu wel in dat het mogelijk is om een gezond eetpatroon te hebben, dat binnen de gestelde grenzen valt.

Makkelijk is het echter niet, om een gezond te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge