Zijn vegetarische producten gezond?

Het assortiment aan vegetarische producten is groot tegenwoordig. Ik bekeek de ingrediënten en voedingswaarde van een heel aantal van deze producten. Het blijkt erg moeilijk te zijn om, in dit segment, echt goede producten te vinden.

Het assortiment van AH is zo uitgebreid dat daar alles dat ik weten wil uit te halen is. Alle plaatjes zijn aanklikbaar en de links zijn gesponsord door Albert Heijn.

 

Vleesvervangers

Alternatieve eiwitbronnen zou misschien een betere naam zijn voor dit soort producten. Beetje vreemd om iets te vergelijken met vlees terwijl het iets heel anders is. Aan de andere kant kan het soms wel gemakkelijk zijn om aan te geven wat het is. Laten we er maar eens een paar bekijken.

Uiteraard maak ik weer gebruik van het Dotterde.com puntensysteem om snel te laten zien waar de probleem gebieden van de producten zitten. Geen problemen = 5 punten.

Gar­den Gour­met Ve­ge­ta­ri­sche smeer­worst

 Z

Teveel zout in dit product maar niet teveel verzadigd vet wat bij gewone smeerworst natuurlijk wel het geval is. Dat is het enige positieve dat ik over dit product te vertellen heb. Het heeft blijkbaar aroma, smaakversterker en kleurstoffen nodig om enigszins te eten te zijn. Één van de kleurstoffen is E172, ijzeroxide. Dat is dus gewoon roest. Nou kunnen ze me bij het voedingscentrum nog meer vertellen over E-nummers, maar roest eten kan gewoon niet gezond zijn. Ook niet in kleine hoeveelheden.

 

Gar­den Gour­met Ve­ge­ta­ri­sche rook­worst
 Z

Weer roest als kleurstof, teveel zout en aroma’s en smaakversterker. Die laatste in de vorm van gistextract. Misschien ligt het aan het merk. Eens even wat anders proberen.

 

Va­less Ve­ge­ta­ri­sche schnit­zel

 Z

Ook zo’n bekend merk in de wereld van vegetarische producten. En ook weer aroma’s. Geen smaakversterkers, wel teveel zout, maar dat hebben schitzels van vlees ook.

 

Balletjes

Va­less Bal­le­tjes
 Z

Natuurlijke aroma’s deze keer maar dat is nog steeds een ‘kunstmatige’ smaak. Eens kijken wat de andere merken het hun ballen doen.

 

Gar­den Gour­met Ve­ge­ta­ri­sche groen­te­bal­le­tjes
 Z

Ook hier natuurlijk aroma’s en geen smaakversterkers. Het zal aan het soort product liggen of ze wel geen natuurlijke aroma’s kunnen gebruiken.

 

AH Ve­ge­ta­ri­sche bal­le­tjes

 Z

Eigen merk dan? Helaas, aroma EN smaakversterker vermomd als gehydroliseeerd eiwit.

 

Goede vegetarische producten

Zouden er vegetarische producten bestaan die geen aroma’s, smaakversterkers of kunstmatige kleurstoffen bevatten? Ik heb gezocht en gevonden.

AH Bi­o­lo­gisch Tofu na­tu­rel

Tjah, als je wil dat het goed gebeurd, moet je het zelf doen. Toch eens kijken wat er nog meer te vinden is.

 

Sam­houd As­per­ge­bur­ger

 Z

Een beetje teveel zout (maar veel minder dan de eerder genoemde producten) en geen nepsmaak ingrediënten. Als je hier iets bij doet zonder zout zit je helemaal goed. Er is ook nog een variant met tomaat.

 

Ma­za Fala­fel hot 'n spi­cy

 Z

Nog een product zonder voorgaande ‘ellende’. Groente erbij en je hebt een prima maaltijd.

 

Conclusie

Op het moment dat leveranciers, van vegetarische producten, proberen om een vleesproduct na te bootsen gaat het mis. Bijna overal is kunstmatige ‘smaak’ aan toegevoegd.

Wij zijn omnivoren. Wij eten zowel planten als dieren. Geen  carnivoren dus (die eten alleen vlees) en ook geen herbivoren (die eten alleen planten). Door beide te eten krijgen we de voedingsstoffen binnen die we nodig hebben. Dat vlees vervangen door iets vegetarisch is wel mogelijk, maar echt goede producten zijn, in de supermarkt, lastig te vinden.

Als vegetariër zal je echt zelf aan de slag moeten met groente en fruit om iets lekkers in elkaar te zetten want van de voedingsindustrie moet je het niet hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge