Van Ballegooijen B.V.: De actiepunten

Ergens in Nederland staat een groot gebouw, waar een aanstormende levensmiddelengigant opgebouwd wordt. Iedere week volgen we zes mensen, die aan de top staan van dit bedrijf. Zal marketingmanager Samantha, zich laten verleiden door productontwikkelaar Pedro? Heeft diëtiste Margje een duister geheim? Gaat directeur Ernst van Ballegooijen uit de kast komen?

Voor de antwoorden op deze vragen, zal je verder moeten lezen. De wekelijkse vergadering is al begonnen, dus we verplaatsen ons snel, naar de vergaderruimte.

 

Actiepunten voor de grote start

Volgende week gaat het gebeuren. Dan liggen de eerste producten van Van Ballegooijen B.V. in de supermarkt. Ernst loopt de actiepunten door van deze week.

  • Voor de laatste kleine aanpassingen zal vanmiddag het testpanel alle producten nogmaals proeven.
  • Als de eventuele wijzigingen doorgevoerd zijn, geeft Samantha de drukker opdracht om de verpakkingen te drukken.
  • Jan inkoop zal zorgen dat er genoeg voorraad is voor de eerste week aan producties.
  • Margje en Samantha zijn verantwoordelijk voor het beantwoorden van de vragen van klanten en de pers.
  • De vrachtwagens, met Van Ballegooijen belettering, staan klaar om uit te leveren. Alle klanten worden ingelicht, door Jan verkoop, dat de deadline gehaald is.
  • Jan vult ook het monitoring systeem, zodat bepaald kan worden hoeveel er elke dag geproduceerd moet worden.
  • Pedro start een nieuwe ronde van productontwikkeling, zodat het assortiment verbreed kan worden.

Margje wil graag weten hoe ze om moet gaan met vragen van bijvoorbeeld De Keuringsdienst van Waarde of vervelende bloggers. “Stuur die maar naar mij door”, zegt Samanta. Daar maakt ze ‘korte metten’ mee.

Zulke mensen kun je niet zomaar afserveren of met een kluitje het riet in sturen volgens Margje. Ernst is het hier mee eens en geeft als voorbeeld een recente post over Iglo, die wordt aangepakt vanwege een valse claim. Er wordt besloten om echt lastige mensen naar Ernst door te sturen.

 

Stress en springen

Margje geeft aan het allemaal erg spannend te vinden. Het gaat nu echt gebeuren en de druk om te presteren is groot. “Je hebt toch geen stress heh?”, vraagt Samantha geïrriteerd. Margje misschien niet maar Pedro wel. Hij heeft de producten uitgekozen en als het niet goed gaat, vreest hij dat hij de zondebok wordt. Samantha wordt opeens heel vriendelijk en zegt dat de producten prima zijn. Het is de verkoper die zich druk zou moeten maken.

Jan verkoop roept meteen dat het aan hem niet zal liggen. Zolang inkoop maar zorgt dat alle grondstoffen aanwezig zijn, wanneer de productie begint.

De andere Jan reageert door te zeggen dan Jan verkoop niet meteen zo in de verdediging hoeft te springen. Daar wordt het niet beter van en Jan verkoop roept uit: “Ik kan helemaal niet springen. Ik zit in een rolstoel, lul!”.

Dit vindt directeur Ernst een goed moment om de gemoederen te bedaren. Hij stelt iedereen gerust door te zeggen dat ze het tot nu toe allemaal geweldig doen en dat het vast goed gaat komen. Het lijkt hem een goed idee om vanavond na het werk allemaal even te ontspannen en samen wat te gaan eten. Ernst betaald en dan kan iedereen elkaar nog wat beter leren kennen. Zolang werken ze nog niet samen tenslotte.

Wanneer ze gekalmeerd zijn, lijkt iedereen dat een goed idee. Nog even oppas voor de kinderen regelen en de partners informeren. Na de pauze is ook dat gelukt en iedereen zegt er zin aan te hebben.

 

Een telefoonnummer

Aan het einde van de middag heeft het testpanel alles goedgekeurd, waar ze allemaal opgelucht over zijn. Nog even wat kleine dingetjes afwerken en dan uit eten.

Pedro zal iedereen naar huis brengen vanavond, aangezien hij toch geen alcohol drinkt. Ook Jan verkoop neemt fris vanavond. Hij rijdt, in zijn aangepaste auto, zelf naar huis. De rest is van plan het er goed van te nemen.

In het wokrestaurant geeft Ernst een kleine speech waarin hij iedereen prijst met de behaalde resultaten. “Jullie doen het geweldig”, voegt hij aan het einde toe. Iedereen heft zijn glas en samen drinken ze op Van Ballegooijen B.V..

Wanneer iedereen terug is aan tafel, na de tweede ronde eten halen, is er tussendoor al flink wat drank naar binnen gegaan. Het is dan ook een vrolijke boel en als Pedro als laatste terug aan tafel is, wordt hem meteen gevraagd waarom dat zo lang moest duren. Jan inkoop heeft hem zien kletsen met een serveerster en vraagt of dat er mee te maken heeft. Pedro geeft toe en houdt trots een briefje met een telefoonnummer omhoog. “Die ga ik vanavond nog bellen”, roept hij vrolijk uit.

 

Duidelijkheid bij het dessert

Voordat iedereen aan het dessert begint wil Jan inkoop nog graag wat zeggen. Hij verteld blij te zijn om bij Van Ballegooijen te mogen werken en sluit af met de woorden dat Ernst niet zomaar een groep mensen om zich heen verzameld heeft.

”Niet zomaar nee”, mompelt Ernst met een vreemde lach op zijn gezicht. Samantha vraagt hem meteen wat hij daarmee bedoeld. De alcohol neemt de overhand bij Ernst en lachend zegt hij: “Nou, op rolstoeljan daar, krijg ik bijvoorbeeld subsidie”.

Nu willen ze allemaal weten hoe het zit met hun eigen aanstelling bij het bedrijf en na een diepe zucht legt Ernst het uit.

 

Statistiekjes

‘De statistiekjes’ van een bedrijf zijn erg belangrijk. Iemand in de top met een beperking is daarom geweldig. Pedro is aangenomen omdat hij een ‘migratie achtergrond’ heeft. Daarnaast is hij Moslim en het leek Ernst wel handig, om er daar eentje van te hebben voor het geval ze ooit de boel overnemen.

Iemand met een andere sexuele geaardheid, zoals Jan inkoop, geeft aan hoe ‘open minded’ het bedrijf is. Met Margje en Samantha zitten er anderhalve vrouw in de top van Van Ballegooijen. Daarmee is het percentage vrouwen hoog genoeg om de minister van emancipatie voorlopig tevreden te stellen. Margje probeert nog te zeggen dat ze drie van de vijf dagen werkt, dus meer dan een halve kracht is, maar ze wordt overstemt door de boze reacties van de anderen.

Pedro staat als eerste op en loopt boos weg met de simpele woorden: “Ik ga naar huis”. Daarmee heeft de rest een extra probleem, want hij zou iedereen naar huis rijden. Samantha is er ook klaar mee en belt een taxi. Ze vraagt Jan inkoop of hij met haar mee wil omdat zijn huis toch op de route ligt. Jan verkoop kijkt Ernst aan en zegt dat hij de denkwijze van Ernst belachelijk vindt en vertrekt ook.

Ernst probeert nog iets goed te maken door iedereen na te roepen met de woorden: “Maar jullie doen het boven verwachting goed hoor!”. Dit helpt echter niets, dus hij gaat maar weer zitten en neemt nog een slok van zijn wijntje. Hij moet tenslotte alles nog betalen.

 

Ritje met stoom

“Wat een randdebiel”, roep Samantha uit tegen Jan inkoop die ook vindt dat Ernst niet goed snik is. Dan worden ze stil, ze hebben even geen idee wat ze nog moeten zeggen. Daar zijn ze te boos voor. Op dat moment komt de taxi aanrijden en ze stappen in.

Als Samantha uit het raam kijkt, ziet ze Pedro’s auto nog staan op de parkeerplaats. Ze ziet er echter niemand in zitten. Voor de zekerheid vraagt ze het nog even na aan Jan. Hij bevestigd dat het de auto van Pedro is en dat het vreemd is dat zijn auto er nog staat.

Wanneer ze samen door de achterruit van de taxi kijken, schijnt er licht van het restaurant door de ramen van Pedro’s auto. Ze zien dat deze helemaal beslagen zijn en de auto lijkt een beetje te bewegen.

Als laatste vraagt Samantha aan Jan: “Hoe is Margje eigenlijk naar huis gegaan?”.

.

.

.

 

De laatste?

Of dit de laatste aflevering van Van Ballegooijen B.V. is, ligt helemaal aan jullie. Ik heb feedback nodig. Lovende woorden en keiharde kritiek zijn beide welkom. Wat vind je wel goed en wat niet?

Reageer, like, deel, doe wat je nodig vindt om mij zo gek te krijgen om door te gaan of te stoppen met deze blogsoap.

Stem in de poll op Facebook: Klik hier!

 

Aflevering gemist?

Proloog: De start van iets nieuws.

Aflevering 1: Missie en visie.

Aflevering 2: Voortgangsrapportage.

6 reacties op Van Ballegooijen B.V.: De actiepunten

  1. Tja, ik weet eerlijk gezegd niet zo goed hoe ik hier op moet reageren. Het stuk is goed geschreven hoor en het leest zeker weten vlot weg maar het is gewoon geen verhaal wat me aanspreekt, zeg maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge