Welke kroepoek is het beste en welke niet?

Raar spul eigenlijk, kroepoek. Raar woord ook. Het is Indonesisch en lekker. ‘Gewone’ naturel kroepoek wordt gemaakt van tapioca en garnalen. Ik vind de cassave kroepoek het lekkerst. Overigens wordt tapioca weer gemaakt van cassave. Voor een goed vergelijk tussen de merken kijk ik naar de naturel kroepoek.

Uiteraard maak ik weer gebruik van mijn samenwerking met Albert Heijn, om verschillende soorten te vinden en te vergelijken. Naar elk artikel wordt gelinkt dus de plaatjes zijn aanklikbaar. Wanneer jij koopt, krijg ik daar een klein bedragje voor. Mooi hoor, zo’n samenwerking. 😉

 

Naturel

Laten we beginnen bij de basis. De eerste kroepoek die we vinden is die van Conimex. Met dat bedrijf heb ik een haat-liefde verhouding. Ze hebben vaak producten met meer verzadigd vet, suiker en/of zout dan vergelijkbare producten. Ook zijn ze erg scheutig met aroma’s en smaakversterkers. Hun kant-en-klaar noodles kregen echter vijf punten in mijn zoektocht naar de beste noodles.

Naturel kroepoek Conimex

 SZ

En ja hoor, ze stellen ons niet teleur. Of eigenlijk, juist wel. Smaakversterker (E621, mononatriumglutmaat) en een kleurstof: E170. Dat is calciumcarbonaat, ook wel kalk geheten. Bordkrijt dus :). Waarom zit er bordkrijt in kroepoek?? Om het ‘mooi’ wit te maken of zo denk ik, maar dat lijkt mij dan weer compleet nutteloos.

Op 2 april heb ik gevraagd, aan Conimex, waarom deze twee stoffen nodig zijn. Op 4 april kreeg ik antwoord dat ze blij zijn dat ik meer over hun kroepoek wil weten, en dat ze de vraag aan de verantwoordelijke afdeling doorgegeven hebben. Daar heb ik nog steeds geen antwoord van gekregen. Blijkbaar is het een moeilijke vraag.

 

Laten we eens kijken naar andere naturel kroepoek. Die van AH zelf bijvoorbeeld.

AH kroepoek naturel
 SZ

Geen smaakversterkers, geen kleurstof, wel veel meer suiker maar ook een stuk minder zout. Verzadigd vet is vergelijkbaar (iets meer in die van AH).

 

Albert Heijn heeft ook nog kroepoek in hun AH BASIC assortiment.

AH BASIC kroepoek naturel
 SZ

Zelfde hoeveelheid verzadigd vet, beetje minder suiker maar nog altijd meer dan die van Conimex. Beetje minder zoit ook. Verder geen kleurstof of smaakversterker. Wel minder garnalen (geen 18% maar 16%).

 

Op naar het volgende merk: Go-TanGo-Tan kroepoek naturel
 SZ
Hier is kippenei en soja aan toegevoegd. Weer wat minder suiker en zout maar wel meer verzadigd vet. Keuzes, keuzes. 😉 Hier zit het hoogste percentage garnalen in (20%).

 

Nog eentje dan, om het af te leren. Kroepoek van een voor mij onbekend merk: Samasaya

Samasaya kroepoek naturel
 SZ
Het minste verzadigd vet van allemaal. Hier is eipoeder aan toegevoegd en geen soja. Er staat helaas niet bij hoeveel procent garnalen er in zit. Wederom geen kleurstof of smaakversterker

 

Cassave

Natuurlijk heb ik ook nog even naar de cassave kroepoek gekeken. Conimex is geen goede keuze. Weer die smaakversterker en erg veel suiker. Go-Tan daarentegen heeft bijna een vijf punten product met hun cassave kroepoek.

Go-Tan kroepoek cassave
 Z

Alleen van het zout zit net iets teveel in (0,8 g per 100 g, de ondergrens voor dat laatste punt is 0,6 g per 100 g).

 

Conclusie

Als ik kroepoek ga kopen, neem ik dus die van Go-Tan cassave. Dat is sowieso een merk dat me wel bevalt. Geen idee waarom eigenlijk. Goede marketing denk ik. 😉

Wat betreft de naturel kroepoek is het lastig kiezen. Conimex valt af maar bij de rest zij  er alleen kleine verschillen in de voedingswaarde. Ik zou ze allemaal proberen en dan voor de lekerste gaan.

Mocht Conimex ooit nog met een antwoord komen, dan hoop ik niet dat dat neer komt op ‘kroepoek kan niet zonder’ of iets dergelijks. Alle andere merken bewijzen namelijk dat dat echt niet nodig is.

Moch je zin hebben gekregen aan kroepoek: eet smakelijk.

3 reacties op Welke kroepoek is het beste en welke niet?

  1. Ik grijp eigenlijk altijd die van de Conimex, maar door dit artikel denk ik daar de volgende keer eerst 2x over na en overweeg misschien om een ander merk te pakken.

  2. Rouwe krupuk kopen en dan zelf bakken.Even oefenen.goede hete olie nemen en opletten bij het bakken.Veel lekkerder.Sorry.Overigens..zo een kant en klare zak niet slecht,maar niet mijn keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge