Lays paprika chips zonder het ‘wondermiddel’ MSG.

Chips zijn lekker en paprika chips helemaal. Iedereen weet dat ze ongezond zijn vanwege vet, zout en ook suiker. Dan mag ik er ook graag nog wat sinaasappelsap bij drinken. Zodat ik zeker weet dat ik echt genoeg suiker en zout heb binnen gekregen voor die dag zeg maar. 😉

Weet je wat ook lekker is? Het laatste beetje chips in de zak helemaal fijn stampen en dan als kleine kruimels opeten. Dat is extra lekker en je kan ook mooi merken hoe vet chips eigenlijk zijn.

 

Ff tussendoor

Ik ben nog steeds aan het zoeken naar een lekkere drank die ter vervanging van mijn overdadige sinaasappelsap gebruik kan dienen. Als ik eenmaal besloten heb wat het wordt zal ik met jullie delen hoe de zoektocht verlopen is. TIps zijn uiteraard welkom (weinig suiker, geen toevoegingen, geen prik, geen alcohol en water is geen optie. Ik wil wel wat kunnen proeven.).

 

Terug naar chips: MSG

Één van de meest omstreden ingrediënten van ons eten vinden we in chips. Monosodium glutamate, ook wel MSG in het kort. Een smaakversterker die je smaakpapillen voor de gek houd en ervoor zou zorgen dat je geen vol gevoel krijgt door je hormoonhuishouding in de war te schoppen.

Het internet staat vol met slechte verhalen over dit spul. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt echter. In deze blogpost van Monique van der Vloed staat alles wat je er maar over weten wil. Ik ben het volledig eens met wat ze daar schrijft over MSG.

 

Product

De paprika chips van Lays bevatten echter geen MSG. Ik vind die met ribbeltjes het lekkerst. Eens kijken wat er wel in zit.

Voorkant Lays paprika chipsIngrediënten Lays paprika chips


Z

Het eerste dat opvalt is dat ze het chips met paprikasmaak noemen. Dat voorspeld niet veel goeds. Laten we de lijst maar eens doornemen.

Eigenlijk zitten er maar drie ingrediënten in deze chips: Aardappelen, plantaardige oliën en paprikasmaak. Bij de oliën staat dat er wisselende hoeveelheden zonnebloem en koolzaad in zit. Ik zal eens vragen waarom dat is.

Gelukkig voor ons wordt de paprikasmaak toegelicht met een flinke lijst.
Daar vinden we direct suiker, zout en gelukkig ook nog een beetje paprika. Verderop zien we ook nog paprika-extract maar dat dient alleen als kleurmiddel.

We komen nog wat saaie ingrediënten tegen die voor zichzelf spreken. Johannesbroodpitmeel is goed voor baby’s dus vast ook wel voor ons. Paneermeel had ik niet verwacht maar daar is niets mis mee. En uiteraard vinden we ook hier weer het meest nietszeggende ingrediënt aroma’s. Lays voegt daar ook nog rookaroma’s aan toe. Vreemd maar aroma’s zijn aroma’s. Het kan vanalles en nog wat zijn.

Kaliumchloride valt op als vervanger voor zout (natriumchloride). Voor sommige mensen is het goed en voor anderen juist weer slecht om dit binnen te krijgen (het verlaagd o.a. de bloeddruk maar is niet goed voor mensen met een slechte nierfunctie).
voor mensen met een kaliumtekort is het zelfs als medicijn beschikbaar.

Melkwei-permeaat is het laatste opvallende ingrediënt in de lijst. Permeaat is simpelweg wat er overblijft na een speciaal filtering proces (omgekeerde osmose). Wei is wat er overblijft bij de kaasbereiding. Het zou suiker en zout kunnen vervangen maar dat lijkt hier niet een heel groot effect te hebben gehad. Ook dit zal ik vragen aan Lays.

 

Conclusie

Chips zijn niet erg gezond maar het is onzin om te zeggen dat je ze nooit moet eten. Zorg, zoals met alles, dat je maat weet te houden. Niet te vaak en niet te veel. Zelf los ik dat op door chips uit een bakje te eten. Na twee bakjes heb ik wel genoeg. Dat zal misschien ook komen doordat ik er veel bij drink.

Ik zal Lays vragen naar de wisselende hoeveelheden oliën (pure professionele interesse) en waarom er gekozen is voor de toevoeging van kaliumchloride en Melkwei-permeaat.

 

Vraag voor de lezer

Welke chips vind jij het lekkerst en zit daar MSG of gistextract in? Maakt je dat uit?

 

P.s. Ik heb van twee leveranciers nog geen antwoord gehad op eerder gestelde vragen. Deze zal ik een berichtje sturen waarom dat is.

 


5 reacties op Lays paprika chips zonder het ‘wondermiddel’ MSG.

  1. Lays paprika blijf de allerlekkerste.. Mja, bij mij is het niet één of twee bakjes.. Maar in 1x de hele zak, met een flink glas cola ernaast 😶

  2. Die aroma’s kunnen MSG bevatten en wei-eiwit is een bron van MSG, dus ik zou gokken dat het er wel in zit, maar dat meneer Lay het achter andere namen verstopt heeft. Heb je al antwoord van Lay’s?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge