Simpele tips voor (nieuwe) bloggers en mijn eigen ervaringen.

Als blogger maak je vanalles mee. Ik zit nu in mijn vierde blogmaand en er begint meer en meer te gebeuren. Het aantal bezoekers stijgt, ik krijg steeds meer reacties en het eerste gratis product heb ik pas geleden mogen ontvangen. Tijd voor een post met wat tips over beginnen met bloggen.

 

Schrijf, schrijf, schrijf.

Één van de meest simpele tips, maar hoe meer je schrijft hoe beter je wordt. Richt je op het schrijven van goede, interessante verhalen maar vooral ook op goede titels en van die korte ‘teasers’.

Je post kan nog zo goed zijn maar met een slechte titel, klikt er niemand. Als het korte stukje tekst na de titel niet interessant is, klikt er ook niemand.

Het geheim van een goede titel is wat het is: een geheim. Je kan allemaal regeltjes verzinnen om die in elkaar te zetten, maar niets geeft een garantie.

Wat mij helpt is beginnen met te bedenken hoe je zo kort en zo precies mogelijk verteld waar je post over gaat. Of je dat nou voor of na het schrijven van je post doet, maakt niet uit. Het mooie is dat je de titel gewoon nog weer kan wijzigen wanneer jij dat wil. Dat weet niemand, behalve jij. Al verander je tien keer van gedachten. 😉

 

Social media

Facebook, LinkedIn, Twitter, enz., enz.. Verdiep je erin. Speel ermee. Spreek al je vrienden aan, om te komen kijken naar jouw blog. Dat is toch waar het begint. Bij de mensen die je al kent voordat je begint met bloggen.

Het is ook waar je nieuwe mensen vindt, waar je contacten opdoet. Het is de plek waar je net zoveel tijd aan kwijt bent als aan het bloggen zelf. Lijkt je dat niets? Stop er dan maar mee of neem genoegen met een leuke hobby en weinig groei in het aantal lezers.

Heb je geld over? Geef het dan aan mij. Ik heb er wel wat leuke bestemmingen voor. 🙂 Als dit geen optie is, speel dan eens met reclame maken op diezelfde social media. Tot nu toe heb ik de beste resultaten op Facebook. Al voor een paar euro’s kun je zorgen dat je bericht bij vrij veel mensen op hun tijdlijn verschijnt.

Goede titel, goede teaser? Reken dan op maximaal 10% die ook daadwerkelijk klikt en kijkt. Als je een percentage wil horen, hoeveel van die klikkers ook ooit nog eens terugkomt op je site, reken dan weer op maximaal 10%. 1 op de 100 getoonde berichten levert dus iemand op die je blog nog een keer gaat bezoeken. Denk je dat je het beter kunt? Ik hoor graag hoe.

 

Ontmoedigd?

Stop er dan maar mee.

Bloggen is hard ‘werken’, maar jij bepaalt hoe hard dat is. Jij bepaalt of je veel of weinig tijd besteed aan je blog en social media. Complete vrijheid en het grootste risico is, dat je het na een tijdje niet meer leuk vindt.

Lekker proberen en prutsen. Niet steeds dezelfde paden bewandelen maar gewoon lekker experimenteren met gekke dingen. Dat is waar de lol en het plezier in zit. Nog zo’n cliché: zonder plezier, geen succes.

 

Geld verdienen

Verdien je ook geld met je blog? Die vraag krijg ik om de zoveel tijd. Ik antwoord altijd met: “Ja”.

Dat is ook zo, maar het is bar weinig. Er staan links en rechts wat reclames op deze blog. Als je die klikt, verdien ik geld.

Huidige stand van zaken op dit moment:

AdSense, maand 4

Ja, ja, één euro en achtenzestig cent. Ik schrijf het uit in letters, in de hoop dat het nog een beetje meer lijkt.

Jullie hebben kunnen lezen,dat ik een tijdje terug, een samenwerking met Albert Heijn ben aangegaan. Inmiddels hebben de Plus, de Spar en Coop zich ook in het rijtje gevoegd. Wellicht dat dat nog wat meer gaat opleveren. De samenwerking is niet meer dan linken naar hun producten en een klein percentage krijgen wanneer iemand daadwerkelijk koopt.

Ik heb mij ook beschikbaar gesteld voor bedrijven om over hun product te schrijven. Ik ben in afwachting van opdrachten. “Kun je lang wachten”, hoor ik je denken. Zou kunnen, maar ondertussen heb ik wel enorm veel plezier.

Als je ook zoiets wil, moet je zoeken naar affiliate of partnerprogramma’s voor reclame op je site van specifieke bedrijfen. Google Adsense verzorgt voor mij de reclames naast en onder mijn posts. Voor opdrachten van bedrijven kan je je proberen aan te melden bij https://www.bloggerslijst.nl of  https://linkpizza.com

 

Aantal bezoekers

Wat is veel of weinig? Geen idee. Ik heb alleen mijn eigen blog als referentiepunt. Ik doe 5 tot 6 posts per week en ik hoop deze maand voor het eerst de 1000 bezoekers in één maand te halen.

De eerste maand ging beter dan de tweede en in de derde maand had ik zo’n 900 bezoekers.

Ik blog omdat ik het leuk vind om andere mensen te helpen en plezier te geven. Het aantal bezoekers is voor mij een graadmeter om te bepalen of dat een beetje lukt. Als ik daar ook nog wat geld mee zou kunnen verdienen, is het extra leuk.

Verdeling

 

Conclusie

Bloggen is leuk. Veel meer kan ik er niet van zeggen. Voorbeelden zijn vaak de beste tips. Even een paar linkjes naar mijn meest succesvolle posts dan maar. Veel leesplezier. 🙂

 

Januari

Bolletje tegen Wasa: het knäckebröd gevecht.

Surinaamse Ei salade van Johma.

Kalfsvlees oven croquetten van Kwekkeboom: Een schokkende ontdekking.

 

Februari

Snelle Jelle is beter dan een energie drankje. Toch?

Voedingswaarde van mijn eten op donderdag.

PepsiCo, Lays en de stotterende diëtiste.

 

Maart

Is AH ketchup zonder toegevoegd suiker lekker?

Aroma’s, smaakversterkers en zout: Een foute reactie van Honig maar een goede van AH.

Hummus vergelijk: allemaal net niet.

4 reacties op Simpele tips voor (nieuwe) bloggers en mijn eigen ervaringen.

  1. In je vierde maand richting de 1000 bezoekers, niet verkeerd! Mooi dat je er zo’n plezier in hebt. Schrijven is heerlijk, ik hoop binnenkort het freewriten weer op te pakken. Want bloggen als ondernemer is ook leuk hoor, maar gewoon schrijven waar je zin in hebt… 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge