Supermarkt folders: aanbiedingen en een valse claim?

Als het me bevalt, wordt dit een wekelijks item waarin ik een aantal producten nader bekijk die in de supermarkt folders staan. Aan de hand van de punten is een snelle inschatting te maken van de ingrediënten en voedingswaarde. Daarbij zal ik opmerkingen plaatsen met meer uitleg.

Laten we beginnen.

 

In de aanbieding

Optimel drinkyoghurt (Dirk, Dekamarkt, Vomar: €0,99)

Optimel aanbieding Dirk

 

Verzadigd vet, suiker en zout percentages zijn goed. Al zit suiker precies op de grens. Er gaat één punt af door de aanwezigheid van aroma’s. Het bevat sucralose als suikervervanger. In 2017 is opnieuw bevestigd dat dit een veilige suikervervanger is.

 

 

Heks’nkaas origineel (Dirk: €1,99)

Heks’nkaas Dirk aanbieding

 VSZ

Teveel verzadigd vet, suiker en zout. Drie uit drie zeg maar en dan zit er ook nog aroma in. Bevat naast sucralose ook sacharine als suiker vervanger.

Roosvicee (Dirk, Deka: €1,00, Coop: €0,99)

Roosvicee Dirk aanbieding

 S

Aroma’s en teveel suiker.

Kwekkeboom ovensnacks (Dirk, Dekamarkt: 2 voor €5,00, Coop: €2,99, Macro: €2,92)

Ovensnacks Kwekkeboom Dirk aanbieding

 VZ

Over de oven croquetten heb ik al eens geschreven. Ik heb nog geen enkele reactie gekregen op mijn vragen. Ook niet na diverse herinneringen. Ik zal binnenkort een vergelijk maken met concurrerende producten.

 

Skyr van Arla (Plus: €1,19, Deen: €1,00)

Skyr van Arla, Plus aanbieding

 S

In alle varianten zit teveel suiker (zelfs in de naturel). Omdat er in elke variant, met een smaakje, natuurlijke aroma’s zit verliezen ze een extra halve punt.

 

Bifi worstjes (Plus: 2 voor €2,99)

Bifi, Plus aanbieding

 VZ

Dit is een snack, een tussendoortje. Natuurlijk is het te vet en te zout. Maar wat best even gezegd mag worden: Geen aroma’s, zelfs geen rookaroma. Er is echt gerookt. Ook geen kleurstoffen en de toegevoegde suikers zijn tot een minimum beperkt.

 

Snelle Jelle (Plus: 2 voor €2,99)

Snelle Jelle, Plus aanbieding

 S

Hier heb ik pas geleden nog over geschreven. Ik heb Snelle Jelle vergeleken met een zeer bekend energie drankje en daar kwam Jelle niet best uit. Het is eigenlijk gewoon een suikerbommetje.

Knorr mixen (Dirk: 3 voor €2, Dekamarkt: 2 voor €1,50)

Knorr mixen Dirk aanbieding

 Z

Alleen ‘spaghetti bolognese’ bevat niet teveel zout. Daarnaast twee punten minder voor aroma’s en de smaakversterker gistextract. Terwijl er op de verpakking staat dat er geen toegevoegde smaakversterkers in zitten. Een vraag hierover is naar Knorr gegaan. Ziehier het resultaat.

Knorr reactie op gistextract.

De like op mijn laatste opmerking is van Knorr zelf.

Voor wie de pagina van het voedingscentrum waar ik naar gelinkt heb wil lezen: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glutamaat.aspx

Voor wie geen zin heeft om dat allemaal door te spitten citeer ik even de belangrijkste stukken van die pagina. Vervolgens kun je dan zelf beslissen of je gistextract wel of geen smaakversterker vindt (ik wel).

Glutamaat is een smaakversterker die een hartige smaak versterkt.

Glutamaten worden gebruikt om de hartige smaak van producten te versterken, waardoor minder zout nodig is. Alleen glutamaat heeft een zogenaamde ‘umamismaak’. Er zijn dus geen alternatieven voor. Sommige fabrikanten willen geen glutamaat of het E-nummer op het etiket zetten. Ze voegen dan ingrediënten toe met een hoog gehalte aan glutamaat, zoals gistextract of zeewier bijvoorbeeld, om toch de umamismaak te krijgen.

Glutamaat dat als smaakversterker is toegevoegd aan producten is hetzelfde als glutamaat dat van nature ergens in zit.

Hele knappe communicatie van het voedingscentrum. Glutamaat is een smaakversterker. In gistextract zit veel glutamaat. Maar ze praten alleen maar over het toevoegen van de ‘umamismaak’, en niet over het versterken van de smaak, als ze het over gistextract hebben.

Voor wie de post graag in het echt wil zien:  https://www.facebook.com/KnorrNederland/posts/1483493735096795

Genoeg

Na het openen van Knorr’s juridische trukendoos ben ik er wel ff klaar mee. Natuurlijk zijn er nog meer supermarkten met nog veel meer aanbiedingen, maar voor deze week is het wel genoeg.

Volgende week bespreek ik weer een aantal producten uit verschillende supermarkt folders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge