Wat zit er WEL in producten met minder suiker?

De consument schreeuwt om minder suiker in haar voedsel. Zonder smaak verlies uiteraard, en wel nu! Wat zou de voedingsindustrie gaan doen als we zo’n eis neerleggen zonder verdere voorwaarden? De suiker vervangen door iets dat goedkoop is en dezelfde smaak geeft waarschijnlijk.

Gelukkig is de consument van nu een stuk slimmer en eist naast minder suiker ook dat dit niet betekend dat het voedsel op een andere manier slecht voor je is. Zou dit al goed gelukt zijn met de huidige producten in de ‘minder suiker’ hoek?

 

Een paar producten met minder suiker

Over Snelle Jelle heb ik al eens geschreven maar ze hebben ook een variant met minder suiker.

Snelle Jelle, minder suiker

ZERO vet gedrukt en vervolgens 0% in een ander kleurtje prijkt er op de verpakking. In witte letters op lichtgrijze ondergrond staat de tekst ‘suiker toegevoegd’. Nogal zwakke poging om ons te laten denken dat er helemaal geen suiker meer in zit.

Van 42 g suiker per 100 g, in de normale Snelle Jelle, naar 3 g in deze versie. Minder suiker is gelukt. Daar is voedingsvezel (oligofructose) , zoetstof (xylitol) en stabilisator (glycerol) voor in de plaats gekomen. Eigenlijk niets mis mee. Ik houd zelf niet zo van die zoetstoffen maar al met al hebben ze bij Ketellapper goed hun best gedaan. Mocht je denken dat normale Snelle Jelle beter is dan energiedrankjes, lees dan: https://www.dotterde.com/blog/hartig/snelle-jelle-is-beter-dan-energie-drankjes-toch/

 

Blue Band doet ook mee in het minder suiker feest.

Hazelnootpasta minder suiker

De suiker is hier vervangen door verdikkingsmiddel (polydextrose), voedingsvezels (fructo-oligosacchariden), zoetstof (erythritol), zoetstof (steviolglycosiden) en aroma. Daarmee gaan ze van 52 g suiker per 100 g naar 5,5 g. Wat zijn er veel ingrediënten nodig om suiker te vervangen heh? De hoeveelheid verzadigd vet is bijna verdubbeld vergeleken met de ‘normale’ hazelnootpasta van Blue Band.

Co­ca-Co­la Ze­ro su­gar: zoetstoffen: aspartaam, acesulfaam-K

Kle­ne Zou­te ovaal­tjes sui­ker­vrij: Zoetstoffen (maltitolstroop, steviolglycosiden)

Red Band Sui­ker­vrij ber­ries: Zoetstoffen (maltitolstroop, steviolglycosiden)

Ik kan nog wel even doorgaan maar het algemene beeld is wel duidelijk. Zoetstoffen zijn de ‘heilige graal’ van de voedingsindustrie, als het gaat om iets dat suiker moet vervangen.

Heel af en toe lukt het om een product met minder suiker op de markt te brengen zonder zoetstoffen. Ik heb al eens geschreven over Belle Maman jam en over AH ketchup. Wat betreft de jam ben ik inmiddels over gegaan op de minder suiker variant. De ketchup zonder toegevoegde suiker van de Albert Heijn is een prima product, maar mij staat de smaak helaas niet aan.

 

Het voedingscentrum

Wat verteld het communicatie orgaan van de voedseltak van de overheid ons over zoetstoffen?

  • Minder calorieën dan in suiker;
  • Aspartaam onderzoek gedaan met ratten die al ziek waren;
  • Wisselende beelden in onderzoek naar overgewicht;
  • Geen stijging in bloedsuikerspiegel;
  • Geen rol bij tandbederf;
  • Polyolen bij overmatig gebruik laxerend (moet op de verpakking staan);
  • Aspartaam niet goed voor mensen met PKU;
  • Vanuit gezondheidsoogpunt is het niet nodig zoetstoffen te vermijden, want producten met E-nummers kun je veilig eten, maar er is ook niets op tegen.

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zoetstoffen.aspx

TJah, prima in orde dus, al die zoetstoffen. Mijn gevoel zegt me echter dat wanneer alle suikers door zoetstoffen vervangen zouden worden, we veel te veel ervan binnen krijgen. Ik probeer ze dus toch maar te vermijden.

 

Diabetesfonds

Er is een actie gestart door het diabetesfonds. Deze Suiker Terugroepactie is een oproep aan de voedingsindustrie om minder suikers in hun producten te stoppen. Door je eigen terugroepactie te starten en te delen op Facebook, kun jij je stem laten horen.

https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/terugroepactie

Dat klinkt allemaal erg leuk en nobel maar met een vluchtige blik over de voorgestelde producten kom ik toch wat gekke dingen tegen.

Diabetesfonds Suiker terugroepactie

9 g (of eigenlijk 8,5) per 100 gram is vergelijkbaar met de 8,8 gram suiker in mijn sinaasappelsap. Haal het water en de suiker uit dit product en stop er meer vruchtensap in. Dan heb je geen onnodige suikers meer maar wel net zoveel suiker. Onnodig veel suikers?? Het is maar hoe je het bekijkt.

 

Conimex soja sesam woksaus, suiker terugroepactie

35 gram suiker per 100 ml? In het onbereide product ja. Daar blijft maar 4,3 g per 100 gram van over als je het recept van Conimex volgt. Dat hoef je echter niet te doen, dus dat kan ook best minder. Naar eigen ervaring, smaakt dat nog steeds heerlijk. Ook ik vind dat er teveel suiker in deze woksaus zit, en het kan ook veel beter, maar laten we niet overdrijven.

Op zoek naar een echt goede woksaus? Lees mijn woksaus blogpost.

 

Conclusie

Ik denk dat het Diabetesfonds, als het gaat om de voedselindustrie en suiker, iets teveel naar de volgende uitspraak van Juf Ank geluisterd heeft: “Als jij het niet bagatelliseert dan hoef ik het niet aan te dikken”.

Het feit blijft echter, dat de hoeveelheid suiker in ons voedsel teveel is en dat daar nog veel te weinig aan gebeurt. Ik denk echter niet dat die zoetstoffen het juiste antwoord zijn. Je kan op je klompen aanvoelen dat dat op de lange termijn ook niet gezond is, wanneer je er teveel van binnen krijgt.

Hopelijk komen er snel, meer producten met minder suiker, zonder gebruik te maken van zoetstoffen en zonder andere ongewenste neveneffecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge