Waarom Kwekkeboom stil blijft en de Mora kroket beter is.

Een tijdje geleden heb ik geschreven over de Kwekkeboom oven kalfsvleeskroket. Dat is een kroket met een enorme berg syntetische en chemisch bewerkte ingrediënten (tien om precies te zijn).

Ik heb meerdere malen geprobeerd om van Kwekkeboom een reactie te krijgen op de ‘waarom?’ vraag. Ze hebben echter, tot op de dag van vandaag, niets van zich laten horen.

Dat heeft tot gevolg dat ik Kwekkeboom producten niet meer ga kopen, en dat ik op zoek ben gegaan naar een ander merk dat beter is.

Er zijn een heleboel verschillende merken maar Mora kwam er wat betreft ingrediënten en voedingswaarde het beste uit.

 

Mo­ra Oven kalfs­vlees­kro­ket

Mora oven kalfsvlees kroket

 VZ

Maar één stabalisator/verdikkingsmiddel (E466, carboxymethylcellulose) tegenover zes verschillende in de Kwekkeboom kalfsvleeskroket (waarvan vijf syntetisch of chemisch bewerkt).

Natuurlijk aroma in plaats van ‘gewoon’ aroma (chemisch).

Conserveermiddel: Natriumnitriet. Jammer, maar veelvoorkomend in vleesproducten omdat het botulisme tegen gaat.

Geen verborgen smaakversterkers (de Kwekkeboom kroket bevat gistextract. Een alias voor glutamaat).

Wat betreft de voedingswaarde zijn de verschillen zeer klein. Mora heeft iets meer zout, maar Kwekkeboom heeft meer suiker en verzadigd vet.

De verpakking van Mora is van karton terwijl die van Kwekkeboom van plastic is. Dat plastic past ook beter bij de Kwekkeboom kroket. De verpakking is net zo kunstmatig als de inhoud.

 

Smaaktest

Mora kan wel beter zijn wat betreft de ingrediënten, maar smaken hun kalfsvleeskroketten ook goed?

Ik heb het getest voor jullie.

Voor het bakken:

Kekkeboom links, Mora rechts

Kwekkeboom links, Mora rechts. Iets andere vorm, verder weinig verschil. Zoals vermeldt op de verpakkingen op een rooster de voorverwarmde oven in, zonder bakpapier.

Zowel voor als na het bakken is de Mora kroket wat donkerder. Beide moet je minstens twee minuten laten liggen. Daarna is de knapperigheid van de korst hetzelfde.

Kwekkeboom links, Mora rechts

 

Ik heb beide open gesneden en een beetje van de inhoud eruit gehaald. Zoals op alle plaatjes: links Kwekkeboom en rechts Mora.

Kwekkeboom links, Mora rechts

Zo ziet het er eigenlijk geen van beide erg geweldig uit. De Mora vulling is erg roze/rood. Dat is een tweede eigenschap van natriumnitriet: vlees een ‘mooie’ kleur geven. Maar je moet een kroket ook gewoon in je mond stoppen en niet leeg lepelen. In de vulling van Mora zijn wat grotere stukken vlees te zien, die gemakkelijk in draden uiteen te halen zijn. De vulling van Kwekkeboom is wat steviger en minder ‘vloeibaar’.

Beide kroketten smaken prima. Bij de Mora kroket ruik ik een soort lichte bouillongeur en dat proef je ook. Wel verschillende geur, smaak en mondgevoel dus. Sommige mensen zullen de ene lekkerder vinden dan de andere. Mij maakt het niet uit.

 

Conclusie

Kroketten zijn te vet en te zout. Maar ook erg lekker, en op z’n tijd kun je ze prima eten. De belachelijke hoeveelheid synthetische en chemisch bewerkte ingrediënten in de Kwekkeboom kroket zijn echter totaal overbodig.

Wat moet ik er nog meer over zeggen. Het stilzwijgen van Kwekkeboom spreekt boekdelen. Zo’n ingrediëntenlijst is gewoon niet uit te leggen.

Als je nieuwsgierig bent geworden naar wat ik over de Kwekkeboom kroket geschreven heb: http://www.dotterde.com/blog/snacks/kalfsvlees-oven-croquetten-van-kwekkeboom-een-schokkende-ontdekking/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge