PepsiCo, Lays en de stotterende diëtiste.

Duuuuus, naar aanleiding van mijn post over Lays paprika chips had ik een paar vragen gesteld aan Lays.

Waarom wisselen de olie hoeveelheden?

waarom is er gekozen voor kaliumchloride?

Waar is melkwei-permeaat voor in de paprikasmaak?

 

Reactie via de mail

Lays is van PepsiCo. Zoals nog veel meer merken. Daar kreeg ik dan ook een mail van. Er stond in dat ik de vragen die ik had maar telefonisch moest stellen.

Ze zullen wel gedacht hebben: “Oh nee, een blogger. Snel, stuur hem maar het standaard ‘bel ons’ antwoord. Met een beetje mazzel horen we er niets meer van.”

 

Telefonisch contact

Jammer dan. Deze jongen is namelijk niet bang om te bellen.

Een vriendelijke dame nam de telefoon op en zonder al teveel uitleg heb ik de eerste vraag gesteld. Blijkbaar komt het wel eens voor dat Lays de olie op heeft en dan bestellen ze ergens anders waardoor de samenstelling wat kan verschillen. O.k., slecht voorraadbeleid dan, maar prima, kan gebeuren.

Kaliumchloride dan. “Waarom stelt u deze vragen eigenlijk, heeft het met allergiën te maken?”
”Nee hoor mevrouw, gewoon interesse. Ik lees graag ingrediëntenlijsten en vraag me dan vanalles af.”
“Oh.”

Kaliumchloride is gekozen omdat mensen zo bewust bezig zijn tegenwoordig met wat wel en niet gezond is. Ze willen graag minder zout? Dan krijgen ze minder zout. Tjah, zo gaat dat in de voedingsmiddelenindustrie. Het is en blijft een ongezond product maar we doen net alsof we ons best doen om het toch een beetje minder ongezond te maken. Dan vreten eten de mensen het wel.

Als je trouwens ergens zeezout op ziet staan dan doet die leverancier hetzelfde. Kaliumchloride is namelijk van nature een onderdeel van zeezout. Gewoon ff een interessant feitje tussendoor. Zo ben ik. 😉

 

De zee

 

Laatste vraag

Door naar de melkwei-permeaat. Daar begon het moeilijk te worden voor de dame aan de andere kant van de lijn.

Ze begon eerst over dat het van melk komt. Ja, dat weet ik wel maar waar is het voor? Toen kwam er blijkbaar één of ander standaard verhaal in haar op over 3-5% kruiden, bla, bla bla. Wat heeft dat er nou mee te maken?

Daarna zei ze dat het misschien wel een smaakdrager is. Misschien? Smaakdrager? Wat is dat en wat heb ik aan ‘misschien’? Ik wil het graag zeker weten.

“Ik ben een diëtiste, geen levensmiddelentechnoloog”, zei ze. Dat is toevallig, ik wel. Dat heb ik haar maar niet verteld. Vervolgens kwam er een verhaal over dat de paprikasmaak bij een ander bedrijf weg kwam en dat die dat spul erin gedaan hebben. O.k., geef me dan maar hun telefoonnummer, dan vraag ik het daar wel. Dat was geen optie. Iets over receptgeheim. Onzin natuurlijk, ik wil alleen maar weten waar melkwei-permeaat voor is.

Uiteindelijk ben ik er maar mee gestopt en heb haar vriendelijk bedankt. Vlak daarvoor liet ze zich nog ontvallen dat er eerder karnemelkpoeder in gezeten had. Dat is op zich interessant. Karnemelkpoeder werkt speeksel opwekkend. Dan loopt het water je in de mond van de chips zeg maar. Waarom zou je dat eruit halen? Omdat mensen dan een nog drogere bek krijgen van deze chips en vervolgens meer Pepsi gaan drinken misschien?

 

Droog

 

Contact met geur- en smaakstoffenfabrikanten.

Als PepiCo het niet kan/wil vertellen dan zoek ik zelf wel contact met bedrijven die smaken maken. Dat zijn er niet heel veel in Nederland en drie ervan heb ik een mail gestuurd met de vraag waar melkwei-permeaat voor is.

Van één heb ik nu nog steeds geen reactie gehad. Van de tweede kreeg ik terug dat ze geen melkwei-permeaat gebruiken en ook geen chips maken. BIj de laatste bleek een oude bekende van mij te werken. Van je connecties moet je het hebben. 😉

Na wat gezoek kwam het verlossende antwoord: Melkwei-permeaat wordt gebruikt als goedkope vulstof in zogenaamde seasonings, de strooipoeders voor chips. Het heeft geen smaakfunctie.

Gewoon een vulmiddel dus. Dat geeft een beetje volume aan het poeder anders is het moeilijk gelijkmatig te verdelen over de chips.

 

Vulmiddel

 

Conclusie

Voedselproducenten vinden het vaak eng en vervelend om vragen te beantwoorden over hun product. Waarom toch?

Zijn jullie (voedselproducenten) niet trots op je product? Maak dan wat fatsoenlijks.

Zijn jullie bang dat iemand iets verkeerds denkt en er vervolgens voor zorgt dat niemand jullie product meer koopt? Maak dan wat fatsoenlijks!

Vinden jullie het vervelend dat de consument steeds meer doorheeft wat jullie doen en niet meer in jullie truukjes trapt?

MAAK DAN WAT FATSOENLIJKS!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge