Is AH ketchup zonder toegevoegd suiker lekker?

Een tijdje terug heb ik geschreven over de nieuwe ketchup van AH. Ik vroeg me een aantal dingen af, waaronder hoe het smaakt en of de term ‘tomaten ketchup’ op de AH website eigenlijk wel van toepassing is.

 

Antwoord van het voedingscentrum

Het voedingscentrum heeft mij uitgelegd dat er voor wat wij allemaal ketchup noemen, geen wettelijke benaming is. Die wettelijke benaming moet het antwoord zijn op de vraag ‘wat voor levensmiddel is het?’.

Wanneer er voor een levensmiddel geen wettelijke voorgeschreven benaming bestaat, mag een gebruikelijke benaming worden gebruikt. Dit is een benaming die zonder verdere uitleg de consument voldoende informatie geeft over de aard van het product. Als je in de naam van het product suggereert dat er tomaten in zitten (‘tomaten ketchup’), dan moet dat er ook inzitten.

In de ketchup van Albert Heijn zit 40% tomaat en een onbekende hoeveelheid wortel, knelselderij en paprika. Of je dat dan ‘tomaten ketchup’ mag noemen valt, wat mij betreft, in een grijs gebied.

Aan de voorkant, van het potje, staat ‘ketchup’ maar op de website stond ‘tomaten ketchup’. Ik zeg ‘stond’ want dat hebben ze inmiddels aangepast.

Zouden ze dat aangepast hebben vanwege mij? Naaah, vast niet. 😉

Alleen op de achterkant van het potje en op de AH website staat nog een klein regeltje met de tekst ‘tomaten ketchup’.

AH tomaten ketchup

Reactie van AH

Hoe compenseer je de smaak van een product waar je heel veel suiker uithaald? Aan de ingrediëntenlijst was niet veel spannends te zien, dus vroeg ik mij af hoe AH dat gedaan heeft.

Ze vertelden mij dat de opbouw van deze ketchup heel anders is en niet te vergelijken met de huidige ketchups. Buiten tomaat, stoppen ze ook wortel en paprika puree in dit product en dit geeft een mooie, rijke smaak, zeggen ze.

Na die uitleg vind ik dat de beschrijving ‘tomaten ketchup’ voor dit product niet in een grijs gebied maar in een rood gebied valt. Tomaten rood zeg maar. 😉

Verder hebben ze gekozen voor een glazen potje, zodat je deze leeg kunt lepelen. Daarnaast staat het ook mooi op tafel. Het is een ander product dan de ‘topdown’ flessen met suiker en zo geven ze een duidelijk verschil aan.

Het glazen potje is dus een marketing keuze. Prima, niets mis mee. Ook al houd ik niet van ‘lepelen’.

 

De smaak

Ik vind het niet lekker. In het begin proef ik een mooie en lekkere, sterke smaak. Al heel snel krijg ik echter een, wat mij betreft, te zure smaak in mijn mond.

Daar moet je van houden (of aan wennen) denk ik.

 

Conclusie

Het concept achter dit product juich ik toe. Minder suiker is  geweldig, en in vergelijking met de tomato ketchup van Heinz zit hier maar liefst 16,3 gram minder suiker in.

Ik baal er dan ook flink van dat ik het niet lekker vind. Ik heb het meerdere malen getest, bij verschillende producten (patat, kroket, frikandel, cocktail worstjes). Elke keer overheerst die zure smaak.

Toch raad ik iedereen aan dit product te proberen. Vooral omdat dit een erg mooi product is en mijn mening, over de smaak, er maar één van vele is.

Graag hoor ik jullie ervaring met dit product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge