AH ketchup zonder toegevoegde suiker. Maar met wat dan wel?

Albert Heijn heeft iets nieuws. Ketchup zonder toegevoegde suiker. Leuk idee maar dat kan natuurlijk niet zomaar. Daar krijg je een andere smaak van en dat moet opgevangen worden door iets anders lijkt me. Daarnaast haal je er iets uit en dat is nog een reden waarom er van iets anders meer in moet zitten. Maar wat?

Laten we maar eens kijken.

 

’Normale’ tomaten ketchup

Ik pak gewoon een bekend merk: Heinz

Voorkant Heinz ketchup

 SZ

Ingrediënten: Tomaten (148 g per 100 g tomato ketchup), azijn, suiker, zout, specerij- en kruidextracten (bevatten SELDERIJ), specerij.

Voedingswaarde per 100 gram.
Energie 435 kJ (102 kcal)
Vet 0.1 g
Waarvan verzadigd < 0.1 g
Koolhydraten 23.2 g
Waarvan suikers 22.8 g
Eiwitten 1.2 g
Zout 1.8 g

Zoals verwacht, een flinke berg suiker. Daarnaast ook nog erg veel zout.

 

AH ‘Tomaten Ketchup’ zonder toegevoegde suiker.

Beschrijving AH ketchup op ah.nl

 S

Zo wordt dit product aangeprijst op de website van Albert Heijn.
Ik laat dat zien omdat er iets geks aan de hand is. Kijk maar eens naar de ingrediënten:

Puree (40% tomaat, wortel, knolselderij, paprika), water, azijn, raapolie, maïszetmeel, knoflook, zout, specerijen (selderij), verdikkingsmiddel (xanthaangom).

Dit is geen tomaten ketchup. Dit is tomaat-wortel-knolselderij-paprika ketchup. Aan de voorkant van de verpakking staat ook niet dat het ‘tomaten’ ketchup is. Daarom laat ik de website zien, waar dat dus wel staat. Foutje?

In de Warenwet Gereserveerde aanduidingen staat geen vermelding over ketchup of tomaten ketchup. Er zijn dus blijkbaar geen regels over wat ketchup genoemd mag worden.

Even kijken naar de voedingswaarde per 100g.

Energie 255 kJ (61 kcal)
Vet 1.5 g
Waarvan verzadigd 0.1 g
Waarvan enkelvoudig onverzadigd 0.9 g
Waarvan meervoudig onverzadigd 0.4 g
Koolhydraten 9.5 g
Waarvan suikers 6.5 g
Voedingsvezel 0.8 g
Eiwitten 2 g
Zout 0.6 g

Een stuk minder suiker (16,3 g) inderdaad. Ook minder zout. Dat zit precies op de grens om nog net geen punt te verliezen. Maar wat is daarvoor in de plaats gekomen?

Als je het totaal aantal grammen in de voedingswaarde tabellen, van deze twee producten, van elkaar aftrekt mis je 11,8 gram in de ketchup van AH.

Dat moet haast wel water zijn omdat dit als tweede ingrediënt genoemd wordt. Nog voor azijn. Dat verklaard ook de maiszetmeel en de xantaangom. Die maken het product weer wat dikker.

Het is mij niet helemaal duidelijk hoe ze het verlies aan smaak, door dat water, gecompenseerd hebben. Ik had aroma’s en/of smaakversterkers verwacht, maar die zitten er niet in. Dit lijkt mij een vraag voor AH.

 

Conclusie

Ik ga dit product proberen. Wanneer ik antwoord heb van AH, zal ik ook meteen de uitkomst van mijn smaaktest geven. Ik vraag me ook af waarom ze gekozen hebben om dit in zo’n onhandig potje te doen. Nou moet ik weer een lepel pakken om dit op mijn bord te krijgen. Wel beter helemaal leeg te krijgen trouwens, denk ik.

Word vervolgd.

3 reacties op AH ketchup zonder toegevoegde suiker. Maar met wat dan wel?

  1. Ronny, ik denk dat ze het op de website wel tomatenketchup noemen omdat iedereen het zo noemt. En als je dus online bij appie besteld willen ze wel dat je kan kiezen uit alle soortgelijke producten…of ben ik nou bijdehand en had je dit zelf ook wel bedacht…erg nieuwschierig naar de smaak overigens…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge