Recept review: Asperges met ham van de barbecue en pesto van radijsblad

Een combinatie van het huidige seizoen: asperges en barbecue. De PLUS heeft er een recept voor gemaakt (stelletje commerciële rakkers): Asperges met ham van de barbecue en pesto van radijsblad. Dat klinkt lekker en gezond, maar is het dat ook?

Ik zocht het voor jullie uit en maakte een keuze voor de beste ingrediënten. Alle producten komen van de PLUS website en de links zijn door hun gesponsord.

Asperges met ham van de barbecue en pesto van radijsblad

Ingrediënten (voor vier personen)

Asperges (5 pp): Hoeveel weegt een asperge en wat is daar de voedingswaarde van? Ik ga uit van witte geschilde asperges van 70 gram per stuk. Als het kan, ga ik voor gemak, dus neem ik de geschilde asperges.

200 gram serranohamPLUS seranoham dan maar. Dat is de enige soort waar de ingrediënten en voedingswaarde bij vermeldt staan. Veel zal het niet verschillen.

1 bos radijsblad: Kun je dat eten dan? Blijkbaar wel. Voedingswaarde is niet te vinden en je kan alleen het blad ook niet kopen bij de PLUS (vreemd). Hoeveel weegt een bos van dat spul eigenlijk? Geen idee, ik gok dat we voor 4 personen zo’n 300 gram nodig hebben.

Handvol pijnboompitten: Hoeveel is nou weer een handvol? Ik ga voor 30 gram. De verschillen in voedingswaarde zijn opvallenf. Bij de PLUS zit er 0,8% vezels in en bij de pijnboompitten van Smaakt ineens 3,7%. Beide bevatten zo’n 3,7% suiker, maar in de pijnboompitten van Marc O’Deli zit ineens 14%. Kleine verschillen kan ik mee leven maar dit is een wel veel. Omdat we toch iets moeten kiezen, neem ik die van ‘ Smaakt’.

1 eetlepel citroensap en citroenrasp (zest): Een eetlepel is 15 ml. Bij de PLUS hebben ze alleen maar ‘gewone’  citroenen, geen biologische variant o.i.d..

50 gram Parmezaanse kaas: We willen niet de voorgeraspte want daar zit aardappelzetmeel in. Ik kies de Zanetti Parmesan reggiano.

Takje rozemarijn: Die hebben ze gelukkig wel.

4 gekookte eieren: Wat voor eieren bedoelen ze? Ik wou dat ze wat duidelijker waren. Eieren variëren van 45 tot 75 gram (met schaal). Na wat zoekwerk kom ik op een ei van maat M. Dat weegt 55 gram (zonder schaal). Doe maar een doos van 10 stuks Blije Kip Vrije uitloopeieren mais&granen M. Het heet ‘blije’ kip, dus dat zit vast goed (weet ik veel).

16 kleine, stevige aardappeltjes: Zucht. Hoe klein is een kleine aardappel? Wat weegt zo’n ding? En wat bedoelen ze met stevig? Doe maar krieltjes, die zijn in elk geval klein. Wat betreft het gewicht: 17 gram per stuk.

 

Voedingswaarde (per persoon)

Energie: 449,2 kcal
Verzadigd vet: 7,1 g
Suiker: 5,9 g
Zout: 3,1 g
Vezels: 7,9 g

Ongeveer 620 gram per persoon. Dat is voor de meeste mensen ruim voldoende, of zelfs teveel.

 

Conclusie

Wat een ontzettend K.U.T. (kwalitatief uitermate teleurstellend) recept is dit. Niet vanwege de voedingswaarde, maar vanwege de complete onduidelijkheid over de ingrediënten en de hoeveelheden. Ik heb vast de verkeerde aardappelen, teveel konijnenvoer (ik bedoel radijsblad) en mijn eieren zijn misschien ook wel te groot. Toch heb ik een redelijke inschatting kunnen maken van de voedingswaarde en die is over het algemeen niet slecht te noemen. Helaas is de hoeveelheid vezels wel vrij laag. Misschien maar een extra ‘handje’  pijnboompitten dan maar?

Ach, het is een heerlijke temperatuur, je kan lekker buiten zitten en dat is ook wat waard. Gezellig met z’n allen bij de barbeknoei een happie doen. Wat wil je nog meer? De link naar het recept Ronny!!

Oh ja, bij deze: Asperges met ham van de barbecue en pesto van radijsblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge