Het grote beschuiten vergelijk: gaat Bolletje winnen?

Er zijn vele soorten beschuiten. Wat is het beste merk en wat is het beste soort? Zijn beschuiten eigenlijk sowieso wel gezond, of kan je beter iets anders kiezen voor je ontbijt/lunch? Dit alles heb ik voor je uitgezocht en hieronder staan de resultaten.

De links van PLUS, AH, SPAR en COOP zijn gesponsord door de desbereffende supermarkten.

 

Naturel

Eerst maar eens de naturel beschuiten.

Bolletje
S
Geen ‘rare’ ingrediënten en evenveel vezels (4%) als een bruine boterham. Hoewel er half zoveel zout in een beschuit zit, is de hoeveelheid suiker meer dan vijf keer zoveel (9%).

Verkade
S
Mijn ouders willen graag deze. Daarvoor gaan ze zelfs naar een andere supermarkt (bij AH en PLUS hebben ze ze niet). Ik denk dat ik toch eens met ze moet praten want in vergelijk met die van Bolletje bevat deze meer suiker, meer zout en minder vezels.

Er zijn ook nog naturel beschuiten van ‘De Beste’ en g’woon. De ingrediënten van de g’woon beschuit kan ik niet vinden maar de voedingswaarde is precies hetzelfde als die van ‘De beste’. Deze beschuiten zijn echter niet gewoon en al helemaal niet de beste. Ze hebben de meeste suiker van allemaal, minder vezels dan die van Bolletje en ook nog eens teveel zout. Ook de huismerk beschuiten van de PLUS lijken hier verdacht veel op. Ze krijgen alledrie de volgende bedroevende score: SZ

En de winnaar is:

Bolletje beschuit bij AH

 

Volkoren

Bolletje
S
De vezels zijn 2,5 keer zoveel(10%) als in de naturel beschuit. De suiker en het zout zijn jammer genoeg ook een beetje omhoog, maar niet zoveel dat het vervelend wordt.

Verkade
S
Ook hier meer suiker en zout. 12% suiker maar liefst en het zout zit precies op de grens (0,6%). Daarboven hadden ze nog een extra punt aftrek gekregen.

Ik heb geen merk kunnen vinden dat een betere voedingswaarde heeft dan die van Bolletje. Zelfs de boeren donker volkoren variant van Bolletje zelf, scoort niet beter: SZ
Minder vezels en meer zout. Jammer heh?

Komt Bolletje toch weer als beste naar voren.

Bolletje volkoren beschuit

 

Andere soorten

Het stikt van de verschillende soorten beschuiten. Waldkorn, met speltvlokken en lijnzaad, van de boer, ambachtelijk, met oergranen en weet ik veel wat nog meer. Er is er echter maar één die overal bovenuit steekt en die is van ……

Je raad het al: Bolletje.

 

Bolletje beschuit vezelrijk meergranen
S
Laag in de suiker in vergelijk met een gemiddelde beschuit(6,4%). Niet teveel zout en maar liefst 14% vezels. Volkoren brood heeft maar 6% vezels.

 

Conclusie

Beschuiten zijn erg lekker maar geen goed alternatief voor brood. Er zit, zelfs bij die vezelrijk variant, teveel suiker in. Af en toe hoeft dat echter geen probleem te zijn en als je nou voor beleg kiest dat geen suiker bevat kun je hier prima van genieten.

De onbetwiste beschuitkampioen blijft toch echt Bolletje. Ze moeten zich niet gaan begeven op het terein van bijvoorbeeld Wasa, want dan verliezen ze het. Dit blijkt ook wel uit mijn knäckebröd vergelijk. ‘Schoenmaker, blijf bij je leest’.

Nog een laatste leuk weetje: in mijn schooltijd heb ik o.a. stage gelopen bij Bolletje. Iets wat ik altijd onthouden heb is dat, naast vele andere merken, ook de Verkade beschuit gewoon in de fabriek van Bolletje gemaakt werd. 😉

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge