Veel moeite voor uiteindelijk een goed contact met Samhoud food.

Als je antwoord wil op je vragen moet je vasthoudend zijn. Mijn contact met Samhoud food over hun groente bami, verliep stroef in het begin, maar uiteindelijk kreeg ik een goed antwoord. Vandaag vertel ik het verhaal over hoe dit verlopen is.

Wanneer je een vraag hebt over een product staat er bijna altijd wel een contact mogelijkheid op de verpakking. Ik ga zelf meestal even naar de website van de leverancier en vul het contact formulier in. Met contact via social media (Facebook of LinkedIn bijvoorbeeld) heb ik ook goede ervaringen. Dat laatste geeft de meeste kans op een snel antwoord.

 

Een avontuur begonnen op LinkedIn

Het was een koude ochtend in maart (geen idee of dat echt zo was, maar zo beginnen spannende verhalen altijd, toch?). Ik was nietsvermoedend op LinkedIn aan het kijken toen ik een post van de Plus tegen kwam. Het was een post die al wat ouder was, waar de Plus vol trots vertelde dat ze iets nieuws in hun assortiment hadden opgenomen.

Het ging om de vegetarische kant-en-klaar maaltijden van Samhoud food. Blijkbaar zijn deze maaltijden ontwikkeld door Topchef Moshik Roth. Nooit van gehoord, maar hij is vast heel bekend.

Zonder al te veel na te denken, vroeg ik naar de ingrediënten en de voedingswaarde. Dit resulteerde in een respons, van de Plus, dat ik er maar eens ééntje moest proberen. Aangezien ik graag weet wat ik eet, voordat ik het in mijn mond stop, heb ik op de website van Samhoud gekeken.

Daar kwam ik al snel tot de conclusie dat er teveel zout, teveel suiker en aroma’s en smaakversterkers gebruikt zijn in deze maaltijden. Ik nam de rijkgevulde groente bami als voorbeeld en attendeerde de Plus op mijn ontdekking.

Dit resulteerde vrij snel in de vraag naar mijn gegevens en of ze de vraag (en mijn gegevens) door mochten sturen naar Samhoud. Tuurlijk mocht dat.

 

Eerste reactie van Samhoud food

Ze begonnen met mij te bedanken voor het inzicht dat ik ze verschaft had, in hoe hun producten ervaren worden. Kortom, iemand had de cursus ‘hoe ga ik om met kritische klanten’ gevolgd.

Daarna kwam er eerst een behoorlijk lang verhaal over dat de suiker en het zout uit de satésaus en de ketjap komt. Vervolgens probeerden mij ze ervan te overtuigen dat dat normaal is en het dus ook logisch is dat hun product veel zout en suiker bevat. Echter kiezen ze er zelf voor om dit zo te doen, dus ik was niet overtuigd.

De satésaus is trouwens zonder pinda’s. Ik vroeg me af waarom.

Ze eindigden met een klein stukje over dat de gistextract een natuurlijk en niet schadelijk ingrediënt is. Dat klopt op zich maar ik had helemaal niet gezegd dat ik dacht dat het schadelijk is. Ik houd gewoon niet van kunstmatige smaak in mijn voedsel. Daarnaast worden aroma’s en smaakversterkers vaak gebruikt om het ontbreken van goede smaakvolle ingrediënten te compenseren.

Eigenlijk ontbrak het me op dat moment even aan de puf om hier nog weer op te reageren. De Plus dacht hier echter anders over.

 

Telefoon van de Plus

In het begin had ik o.a. mijn telefoonnummer aan de Plus gegeven.  Een aardige dame had de moeite genomen om mij te bellen om na te vragen of ik antwoord van Samhoud ontvangen had. Omdat ik even niet bereikbaar was, had ze mijn voicemail ingesproken met de vraag of ik terug wilde bellen. Natuurlijk wilde ik dat, maar daar had ik pas de volgende dag gelegenheid voor.

Een tweede aardige dame stond mij te woord. Ik heb haar uitgelegd dat ik de afhandeling van de Plus prima vond maar het antwoord van Samhoud een stuk minder.

Ze begreep mijn opmerkingen, gaf me zelfs gelijk (opmerkelijk), en adviseerde mij wederom contact te zoeken met de leverancier.

 

Tweede reactie van Samhoud food

Degene die mij het eerste antwoord had gegeven was skieën met haar collega’s en was op maandag de week daarop weer terug. Blijkbaar mochten niet alle collega’s mee, want voor spoed kreeg ik een tweetal alternatieve e-mailadressen. Ik besloot te wachten op haar terugkomst.

 

Derde reactie van Samhoud Food

Het duurde tot vrijdag in de week van haar terugkomst voor ik antwoord kreeg. Dit was een zeer uitgebreid antwoord dat wederom begon met een bedankje. Deze keer werd ik bedankt dat ik ze scherp hield en ze hoopten mij nu naar tevredenheid te kunnen beantwoorden.

Allereerst moet ik zeggen dat dit antwoord inderdaad goed is. Bij het onderdeel ‘sympathie wekken bij de lastige vragensteller’ was ook goed opgelet. Ik vat het puntsgewijs samen.

  • Ze delen mijn visie om zo gezond en eerlijk mogelijke producten te maken.
  • Ze geven mij gelijk, dat onnatuurlijke toevoegingen vaak gebruikt worden om gezonde smaakvolle ingrediënten weg te laten.
  • Ze kunnen zich daar m.b.t. hun product niet in vinden omdat de essentie van hun maaltijd is dat ze boordevol groenten zitten (250 gram, de dagelijks aanbevolen hoeveelheid).
  • Er is gekozen voor satésaus zonder pinda omdat veel mensen hier allergisch voor zijn.
  • Ze vinden zelf het suikergehalte ook hoog in deze satésaus maar hebben nog geen goed alternatief gevonden.
  • Dat geldt ook voor het zoutgehalte in dit product. Helaas wees een smaaktest met o.a. een ander soort ketjap uit dat consumenten het als flauw ervaren.
  • Gistextract (de smaakversterker) is gebruikt om het natrium (zout) gehalte te verlagen.
  • Ook is er amoniumchloride (salmiak) gebruikt om zout te vervangen. Hier kun je echter niet teveel van gebruiken vanwege de overheersende smaak.
  • Ze zien verbeterpunten en werken hier hard aan. Ze hopen echter dat ik hun mening deel dat ze een voorloper zijn in kant-en-klaar maaltijden.

 

Conclusie

Drie maal is scheepsrecht. Dit is in elk geval een eerljk antwoord en legt goed uit, hoe en waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn. Ik zou nog kunnen aanhalen dat ze niet over de aroma’s gesproken hebben of dat als ze hun product zelf nog niet goed genoeg vinden waarom ze het dan op de markt gebracht hebben.

Dat zou echter niet eerlijk zijn. Verbeterpunten zijn er altijd en een eindeloze discussie over details is onnodig. Ga zo door Samhoud en waneer het gelukt is om het zout onder de 0,6% te krijgen, de suiker onder de 3,6% en het zonder aroma’s en smaakversterkers kan, ga ik het product zeker proberen.

Duim

1 reactie op Veel moeite voor uiteindelijk een goed contact met Samhoud food.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge