Snelle Jelle is beter dan een energie drankje. Toch?

In de tijd waarin de Volkskrant bericht over het verbieden van energiedrankjes en Foodwatch een actie start om ze uit ziekenhuizen te verwijderen hoorde ik iemand zeggen: “dan neem ik wel een Snelle Jelle”. Maar is dat wel zo’n goed idee?

Red Bull geeft je vleugels maar met Snelle Jelle (van Wieger Ketellapper) kun je heel ver schaatsen of zwemmen. Laten we ze maar eens gaan vergelijken (plaatjes komen van ah.nl).

 

Producten

Red Bull ingrediënten: Koolzuurhoudend water, sacharose, glucose, voedingszuur (citroenzuur), taurine (0,4%), zuurteregelaar (natriumcarbonaten, magnesiumcarbonaat), cafeïne (0,03%), vitaminen, aroma’s, kleurstof (karamel).

Per 100 ml:
Energie 194 kJ (46 kcal)Red Bull voorkant
Vet 0 g
Waarvan verzadigd 0 g
Koolhydraten 11 g
Waarvan suikers 11 g
Eiwitten 0 g
Zout 0.1 g
Vitamine B2 / Riboflavine 0.21 mg
Vitamine B3 / Niacine 6.4 mg
Vitamine B6 / Pyridoxine 0.2 mg
Vitamine B12 / Cyano-cobalamine 0.4 µg
Vitamine B5 / Pantotheenzuur 2 mg

S
Snelle Jelle ingrediënten: Glucose-fructosestroop, roggebloem, suiker, water, specerijen, zonnebloemolie, rijsmiddel (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), rijstebloem, gebrande suiker. Allergenen: Bevat gluten (rogge).

Per 100 gram:
Energie 1319 kJ (311 kcal)Voorkant Snelle Jelle
Vet 1 g
Waarvan verzadigd 0.2 g
Koolhydraten 71.3 g
Waarvan suikers 41.9 g
Voedingsvezel 2.8 g
Eiwitten 2.7 g
Zout 0.28 g

S

 

Vergelijk

Nou, dit is toch wel een heel raar beeld. Beetje de omgekeerde wereld. In Red Bull zit minder vet, veel minder suiker en ook een heleboel minder calorieën. Het enige goede aan Snelle Jelle is dat er nog wat vezels in zitten.

Overigens vergelijken we wel 100 milliliter met 100 gram. Dat is niet helemaal hetzelfde maar het ligt dicht genoeg bij elkaar en de verschillen zijn zo groot dat het niet uit maakt.

 

Conclusie

Het probleem van energie drankjes is de taurine en de cafeïne. Daar krijg je allemaal enge ziektes van. Buiten wat de wetenschappers zeggen kun je met een beetje gezond verstand natuurlijk nagaan dat het dagelijks innemen van oppeppende middelen niet gezond is.

Feit blijft echter dat een product als Snelle Jelle ook niet goed is. Na één zo’n plak (70 gram) heb je al een derde van je dagelijks maximum (90 gram) aan suiker binnen. Alleen een goed idee als je de rest van de dag niet meer dan 60 gram suiker binnen krijgt. Dat is erg moeilijk te doen.

Energie drankjes die eigenlijk geen energie geven en ontbijtkoek die je net zo goed kunt vervangen door een hand vol suiker. Wat een vreemde wereld.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge