Probeert Iglo misleiding te verdoezelen?

Naar aanleiding van mijn eerdere post over Iglo pasta met kipfilet heb ik twee vragen gesteld aan de Iglo:

1) Waarom zit er natriumnitriet in jullie product? Dit is vreemd omdat er een zeer duidelijke claim op de voorkant staat) ‘zonder toegevoegde conserveringsmiddelen’.

2) Waarom zit er zoveel zout in jullie product? Met 3,1 gram zit ik al aan meer dan 50% van de maximum dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

 

De reactie

Het heeft meer dan drie weken geduurd voor ik eindelijk reactie kreeg. Daar waren twee herinneringen voor nodig. Blijkbaar stel ik moeilijke vragen.

Zo moeilijk zelfs dat ze alleen maar de eerste vraag beantwoord hebben. Daar stap ik maar even overheen omdat vraag één de meest belangrijkste is.

Zeer voorspelbaar zeggen ze dat de claim juist is omdat de natriumnitriet al in het gerookte spek zit. Ze voegen het dus niet zelf aan hun product toe maar kiezen ervoor om een ingrediënt te gebruiken waar het al in zit. Zo ken ik er nog wel een paar Iglo. Ik zou dus een product kunnen maken met wel honderd ingrediënten die zelf al conserveringsmiddelen bevatten en toch dezelfde claim op de verpakking kunnen zetten.

Ze vertellen me ook nog dat ze bij het ontwerp van hun maaltijden ingrediënten gebruiken die consumenten thuis gebruiken. Geen idee wat dat er mee te maken heeft.

Vervolgens proberen ze mij wijs te maken dat, hoewel ze het gebruik van conserveringsmiddelen proberen te beperken, het soms onmogelijk is om gewone ingrediënten zonder te vinden. Een beter alternatief zonder conserveringsmiddelen met dezelfde eigenschappen hebben ze niet beschikbaar zeggen ze.

 

Conclusie

Kom nou Iglo. Denken jullie nou echt dat ik daar in trap?

Ten eerste zijn die mini stukjes spek nou niet bepaald een heel belangrijk ingrediënt in dit product. Het heet tenslotte pasta met kipfilet, spinazie en Boursin. Niets in die naam over spekstukjes.

Ten tweede had ik niet eens in de gaten dat het spek was tot ik de ingrediëntenljst bekeek. Ik dacht dat het van die uitgebakken ui snippers waren. Dat zegt misschien meer over mijn vermogen voor  ingrediëntherkenning maar het geeft wel aan hoe onbelangrijk die stukjes zijn. Ik zou het product wel eens willen proeven zonder dat ‘spek’.

Het gebruik van het woord bewaarmiddel (gebruikelijk in Vlaanderen) in de ingrediëntenlijst, in plaats van het woord het woord conserveringsmiddel (gebruikelijk in Nederland), voelt als een poging tot het verdoezelen van het feit dat er toch een conserveringsmiddel in zit. Deze hele reactie voelt eigenlijk als een gekunstelde poging om mij wijs te maken dat de claim niet misleidend is.

Volgens mij hadden jullie prima voor iets anders of zelfs geen spek kunnen kiezen. Om onbekende redenen hebben jullie dat niet gedaan en nu er iemand een vraag over stelt proberen jullie het goed te praten.

Jammer. Ik ben teleurgesteld. Maar wat doe ik er aan? Behalve het product niet meer kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge