Hoe kies je een goede woksaus?

Woksaus is een onderdeel van het gehele gerecht. Daar mag dus best wat meer zout, suiker en vet in zitten. Zolang het volledige gerecht maar niet teveel bevat. De hoeveelheid zout en vet in woksaus is per 100 g misschien wel hoog, maar in de rest van het product zit zo weinig dat dat geen probleem is. Het probleemgebied is suiker.

Het is enorm lastig om een getal te hangen aan wat ‘te veel’ suiker is in woksaus. Hoeveel saus je moet toevoegen verschilt per soort. Daarnaast is je consumptie van suiker buiten het wokgerecht van enorme invloed. Als je alleen maar water drinkt en je houd je voor de rest van de dag aan het maximum, per 100 gram, dan mag er in dit gerecht rustig 40 g suiker zitten. As je echter drie glazen sinaasappelsap opdrinkt, dan is 20 gram suiker al teveel.

In alle gevallen geldt: hoe minder hoe beter. Soms staat het aantal gram trouwens per 100 g en soms per 100 ml. Als je uitgaat van dat het per 100 g  is, dan doe je het altijd goed want 100 ml woksaus weegt meer dan 100 g.

 

Vergelijk

Conimex teriyaki

Woksaus conimex teriyaki

Suiker, glucosestroop, water, rijstwijn, aroma (bevat TARWE, GERST, MELK), zout, azijn, sojasaus (water, SOJABOON, zout, TARWE), gemodificeerd maïszetmeel, melasse, honing, gistextract, verdikkingsmiddel E415, conserveermiddel E202, gemberextract, lavas

De lijst begint met suiker. Dat zit er dus het meeste in. Je zou dus verwachten dat er per 100 ml heel veel suiker in zit. En dat is ook zo. Er zit maar liefst 34,4 g per 100 ml in. Daarnaast zie ik ook nog aroma en gistextract (bestaat voor een groot deel uit de smaakversterker glutamaat). Dat wil ik niet in mijn eten.

Lavas is trouwens maggiplant.

Ik zie in alle sausen van Conimex aroma’s en gistextract. Dus we gaan naar een ander merk kijken.

 

Go-Tan teriyaki

Go-Tan teriyaki woksaus

Water, SOJASAUS (water, SOJABONEN, TARWE, zout, alcohol), suiker, maïszetmeel, wijn, voedingszuur (natuurazijn, citroenzuur), natuurlijk aroma, zout, uipoeder, kleurstof (karamel), specerijen en kruiden.

Suiker staat hier op de derde plek. Er zit echter 13,6 g per 100 g in. Dit is niet erg, want er hoeft maar 40 ml per persoon in je wokgerecht.

Enige minpuntje is de natuurlijk aroma. Waarom aroma als je ook kruiden en specerijen kan gebruiken? Daarnaast vallen stoffen gemaakt door genetisch gemanipuleerde organismen ook onder ‘natuurlijk’.

 

Go-Tan oester knoflook woksaus

De zwarte bonen en oester knoflook woksaus hebben geen natuurlijke aroma’s in de ingrediëntenlijst staan. Wel hebben beide weer meer suiker (zo’n 23 g per 100 g). Maar omdat ook van deze twee soorten maar 40 ml nodig is, is dat geen probleem.

Fair Trade teriyaki woksaus

Fair trade teriyaki

Rietsuiker, water, SOJASAUS (water, SOJA, TARWE, zout), zout, gemodificeerd tapiocazetmeel, voedingszuur: azijnzuur, verdikkingsmiddel: E466.

Geen gekke ingrediënten maar wel 44 g suiker per 100 ml. Er gaat 50 ml per persoon in een wokgerecht volges de beschrijving. Dan komen we op 20 g suiker. Dat is teveel wat mij betreft. Zeker omdat er genoeg betere alternatieven zijn.

Fair Trade heeft in alle soorten veel suiker zitten. De teriyaki spant wel de kroon maar in de zoet-zuur variant zit toch 30 g en in de zit 40 g per 100 ml.

AH woksaus teriyaki honing

Ah woksaus teriyaki honing

Water, 7% honing , gemodificeerd maïszetmeel, agavesiroop, zout, SOJAboon, TARWE, citroensap uit concentraat, knoflook, suiker, runderextract, gember, natuurazijn, chilipeper, wortelpuree, preipuree, tomatenpuree, uienpoeder, rijsteiwit

Prima ingrediënten. Ook de hoeveelheid suiker is in orde: 13 g per 100 ml. Er gaat ongeveer 60 ml per persoon in de maaltijd.

Deze fles heeft nog iets extra’s: het is een knijpfles met afsluitbare doseerdop. Dat zou zomaar erg handg kunnen zijn.

 

Conclusie

De Conimex woksausen sla ik over vanwege de aroma’s en smaakversterkers. Ook de fairtrade begin ik niet aan omdat daar erg veel suiker in zit.

Voor de rest is het goed blijven opletten en dan gewoon de lekkerste kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge