Bier is gezonder dan sinaasappelsap.

Omdat ik een bericht las over Heineken die flesjes met draaidoppen terug roept had bier ineens mijn aandacht.

Ik ben namelijk nog steeds op zoek naar een vervanger voor mijn overmatige sinaasappelsap consumptie. Nou ben ik geen bierdrinker en elke avond bier bij het eten lijkt mij ook niet goed maar een vergelijk is toch interessant.

 

Product

Laten we Heineken maar doen dan.

Voorkant Heineken


Ingrediënten: water, gerstemout, hopextract.

Niets onverwacht. Voor iedereen die zich nu afvraagd hoe bier gemaakt wordt: https://www.nederlandsebrouwers.nl/over-bier/hoe-wordt-bier-gemaakt/

Als je je afvraagt waar de gist gebleven is: dat wordt er uit gefiltert.

Meteen maar door naar de voedingswaarde.

Vet 0 g
Waarvan verzadigd 0 g
Koolhydraten 3.2 g
Waarvan suikers 0 g
Eiwitten 0 g
Zout < 0.01 g
Energie 176 kJ (42 kcal)

 

Hola, wacht, wat krijgen we nou? Daar zit wel heel erg weinig in. Ff de voedingswaarde van mijn favoriete sinaasappelsap erbij pakken:

Voorkant De beste Sinaasappelsap
Vet 0.2 g
Waarvan verzadigd <0.1 g
Koolhydraten 8.8 g
Waarvan suikers 8.8 g
Eiwitten 0.7 g
Zout 0 g
Energie 180 kJ (42 kcal)

Bier heeft minder vet en minder koolhydraten/suiker. De rest is praktisch gelijk behalve de eiwitten. Dat is meteen wel een gek dingetje. Ik was van mening dat bier schuimt door de eiwitten. Deze website bevestigt dat ook. Maar vreemd genoeg zitten er geen eiwitten in Heineken (klein onderzoekje wijst uit dat in andere bieren wel eiwit zit. Zo’n 0,5 gram). Ik zal vragen hoe dat kan aan de vrienden van …… Oh nee, dat is een ander merk. 😉


S

Gezondheid

Hoewel het wat betreft de voedingswaarde en de ingrediënten prima spul is, zit er alcohol (gistpoep) in bier en dat is natuurlijk niet gezond. Sommige mensen zeggen dat het met mate wel gezond is, anderen  zeggen weer van niet. Dat is een discussie waar ik me niet in ga mengen. Klik hier voor meer info.

Opvallend is dat er in de ingrediëntenlijst niet staat dat er alcohol in bier zit. Uiteraard weten we dat allemaal en staat het wel op de voorkant, maar ik vraag mij dan toch af wat er op andere producten niet staat maar er wel in zit.

Alcoholvrij bier dan? Laten we Heineken maar weer als voorbeeld nemen.

Ingrediënten: Water, gerstemout, hopextract, natuurlijke aroma’s.

Voorkant Heineken alcoholvrij
Vet 0 g
Waarvan verzadigd 0 g
Koolhydraten 4.8 g
Waarvan suikers 1.3 g
Eiwitten 0 g
Zout < 0.01 g
Energie 89 kJ (21 kcal)


Beetje meer koolhydraten/ suikers maar een stuk minder caloriën. Dat komt omdat er geen alcohol in zit. Beetje jammer van de (natuurlijke) aroma’s. Waarom is dat nou weer nodig? Ook hier nog steeds geen eiwit trouwens.

 

Conclusie

Ik durf wel te zeggen dat alcoholvrij bier geen slechte keuze is als je  ‘s avonds wat wil drinken bij het eten. Zelf houd ik niet van koolzuurhoudende dranken. Ik zoek dus nog even verder naar een sinaasappelsap vervanger.

De schuim/eiwit vraag zal ik neerleggen bij Heineken. Evenals waarom er nou weer aroma’s toegevoegd moeten worden aan alcoholvrij bier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge