Aroma’s, smaakversterkers en zout: Een foute reactie van Honig maar een goede van AH.

Het is voor sommige leveranciers blijkbaar heel moeilijk te begrijpen dat ik (lees de consument) niet zit te wachten op producten met aroma’s, smaakversterkers en zout.

Ik vind aroma’s en smaakversterkers een kunstmatige manier van de smaak omhoog brengen, en daar houd ik niet van.
Is het niet mogelijk om een hogere smaak te verkrijgen door bijvoorbeeld meer/andere kruiden en/of specerijen toe te voegen? Natuurlijk niet ineens heel veel zout toevoegen, want dat is ook niet goed.

Deze vraag stelde ik aan Honig naar aanleiding van mijn post over soep uit een pakje of blik.

 

Het antwoord van Honig

Eerst nog even antwoord op een andere vraag die ik aan Honig stelde: Is de door jullie gebruikte palmolie duurzaam?

Honig is onderdeel van H.J. Heinz B.V.
Heinz is lid van de RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), een organisatie die in 2004 is opgericht om de groei en het gebruik van duurzame palmolie te stimuleren. Als lid van RSPO eist Heinz van hun leveranciers dat ze voldoen aan de internationale normen.
Ze spannen zich in om palmolie uitsluitend te kopen van toeleveranciers die ook lid zijn van de RSPO en de principes van deze organisatie onderschrijven. Aan al hun leveranciers van palmolie hebben ze ook aangegeven dat ze geen gebruik wensen te maken van palmolie van leveranciers die ter discussie staan.
Als bedrijf heeft Heinz acties ondernomen om per 2013 uitsluitend 100% gecertificeerde palmolie te gebruiken.

Klinkt geweldig. Om eerlijk te zijn, heb ik noch de tijd, noch de energie om uit te zoeken wat er schuil gaat achter de RSPO. Of dit nu mensen zijn die oprecht hun best doen of dat het een manier is voor de levensmiddelenindustrie om zich ergens achter te kunnen verschuilen. Wellicht iets voor de keuringsdienst van waarde?

 

Smaakversterkers

Goed, door naar waar het echt om draait. Het ging me bij Honig om de smaakversterkers. Ze hebben maar liefst drie verschillende soorten toegevoegd in hun pakje tomatensoep.

In hun eerste reactie kreeg ik een verhaal over wat E-nummers zijn en waarom deze niet schadelijk zijn.

Dat verhaal ken ik wel Honig, en ik heb ook helemaal niet gezegd dat ik denk dat ze schadelijk zijn. Nadat ik dit vertelde kreeg ik alleen maar de ractie dat ze mijn suggestie hebben doorgegeven aan de juiste afdeling.

Geweldig.

 

Reactie van Albert Heijn

Het ging me om de hoeveelheid zout in hun blik tomatensoep. Ik heb uitgelegd dat ik elke keer tegen een muur van aroma’s, smaakversterkers en grote hoeveelheden zout aanloop. Kan dat nou niet wat minder allemaal?

Als ik één portie van hun soep op heb, zit ik al aan 33% van de maximaal dagelijkse hoeveelheid zout. Dan moet het hoofdgerecht nog komen. Ze wisten mij het volgende te vertellen.

Albert Heijn voert al een aantal jaren een gezondheidsbeleid. In 2012 zijn voor alle eigen merken doelstellingen geformuleerd voor het verminderen van zout en verzadigd vet. Tevens hebben ze het CBL akkoord “Verbetering productsamenstelling” met de Minister van VWS getekend, waarbij ze samen met de gehele industrie en de overheid kijken waar gezamenlijk stappen kunnen worden gezet.

Samen is belangrijk omdat de consument dan langzaam maar gestaag kan wennen aan een minder zoute, vette en zoete smaak. Daarnaast gaan ze voor zo min mogelijk toevoegingen in hun producten. Alleen de toevoegingen die nodig zijn voor de voedselkwaliteit en voedselveiligheid.

Mijn opmerking/feedback zal ook nog doorgestuurd worden naar de verantwoordelijke afdeling. Waar heb ik dat laatste eerder gehoord?

Blij dat ze iets doen maar vlot gaat het niet, aangezien ze al meer dan vijf jaar geleden begonnen zijn.

 

Conclusie

Ik vind de reactie van Albert Heijn een stuk beter dan die van Honig. Bij AH gebeurt er tenminste iets en bij Honig word ik afgescheept als een zeurende kleuter, als het om mijn vraag over de smaakversterkers gaat. Hun palmolie antwoord vind ik dan weer wel goed.

Ik ga maar gewoon weer op zoek naar producten zonder al die ellende.

1 reactie op Aroma’s, smaakversterkers en zout: Een foute reactie van Honig maar een goede van AH.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge