Mijn zoektocht naar gezond ijs.

Het is weer de tijd voor ijs. Dus ook tijd om eens te kijken of zo’n verkoeler op een stokje (of in een bakje) ook gezond kan zijn. Lees met mij mee, terwijl ik op zoek ga naar het (meest) gezonde ijsje.

Roomijs, waterijs, ijs met chocola er omheen. Vanille, vruchten, stracciatella of iets met yoghurt. Zoveel verschillende soorten dat je zou denken dat er toch wel eentje bij zit die gezond is?

Alle producten zijn aanklikbaar. De links zijn gesponsord door Plus.nl, AH.nl en bol.com.

 

Roomijs

In de warenwet gereserveerde aanduidingen staat:

De aanduiding roomijs mag uitsluitend worden gebezigd voor consumptie-ijs dat bestemd is om in bevroren toestand te worden genuttigd, en dat:

− geen ander vet bevat dan melkvet;
− een melkvetgehalte heeft van ten minste 5%; en
− geen ander eiwit bevat dan melkeiwitten.

Er is best weinig ijs dat ‘roomijs’ genoemd wordt. Voornamelijk eigen merk dat die benaming voert.

PLUS Roomijs vanille

PLUS Roomijs vanille

 VS

7,5 g verzadigd vet en 23,7 g suiker per 100 g. Met 1 portie (66 g) krijg je ongeveer 4 suikerklontjes binnen. Dat is best veel en moet beter kunnen.

 

Hertog ijs roomijs

Hertog ijs roomijs

 VS

3,11 g verzadigd vet en 11 g suiker per 100 ml. Dat is een een heel stuk beter (nog geen 2 suikerklontjes per portie van 66 gram). Zo’n groot verschil kan natuurlijk niet zomaar en lijkt dan ook gecompenseerd te zijn door de toevoeging van aroma (kunstmatige smaakstof waarschijnlijk).

Het algemene beeld is dat je, als je geen kunstmatige smaakstoffen wil, moet gaan voor vanille ijs van eigen merk. Aangezien er vrij weinig aanbod is van andere merken biedt Hertog de beste vervanger wanneer je wel roomijs wil, maar voor zo min mogelijk verzadigd vet en suiker gaat. Hier zit echter geen vanille in.

 

IJs uit het vuisje

Geen gedoe met bakjes en ijsscheppen. Geen afwas dus, maar gewoon even uit de verpakking halen en likken maar. Zou dat beter of slechter zijn dan ijs uit een bak?

Ola Cornetto Classic

Ola Cornetto Classic

 VS

7,4 g verzadigd vet en 14 g suiker per 100 ml. Hoog in het vet maar lager in de suiker. Ook hier aroma’s in de ingrediëntenlijst.

 

Ola Magnum mini classic

Ola Magnum mini classic

 VS

11 g verzadigd vet en 22 g suiker per 100 ml. Naast natuurlijke vanille aroma ook nog ‘gewone’ aroma. Als je dus een Magnum wil eten, kies dan in elk geval voor de mini en niet zo’n grote.

 

Minder suiker

Het beeld is wel duidelijk met bovenstaande ijsjes denk ik. ‘Gelukkig’ zijn er ook varianten met minder suiker en minder verzadigd vet.

Kou­pe Pro­te­ï­ne ijs va­nil­le

Kou­pe Pro­te­ï­ne ijs va­nil­le

 S

Maar 2,1 g verzadigd vet per 100 g. Daar verliest dit product een puntje minder door dan het ijs dat we tot nu toe bekeken hebben. 8 g suiker per 100 g. Nog steeds te veel, maar wel laag te noemen in vergelijk met de rest. Ook geen aroma’s maar daarwerkkelijk gemalen vanille stokjes. Die lage hoeveelheid suiker krijgen ze voor elkaar door zoetstof (xylitol) toe te voegen.

 

Ysco Di­eet­ijs met va­nil­le­smaak be­ker

Ysco Di­eet­ijs met va­nil­le­smaak be­ker

 VS

3,2 g verzadigd vet en het minste suiker van allemaal : 5,7 g per 100 g.  Zoetstoffen: lactitol, maltitolstroop, steviolglycosiden.

 

Waterijs

Weinig tot geen verzadigd vet maar wel veel suiker en in allemaal zit (natuurlijk) aroma. Ola heeft de meest bekende. Twee uit de lijst:

Ola ijs raket S (17 g suiker per 200 ml)

Ola Calippo:  S (20 g suiker per 100 ml)

De rest is niet veel beter. Ik snap dit eigenlijk niet, want waterijs is toch eigenlijk gewoon bevroren ranja? Daar hoeft toch niet zoveel suiker in te zitten?

 

Als je wil dat het goed gebeurt…

Dan moet je het toch echt zelf doen blijkbaar. Je kan gewoon een beetje diksap in water doen en dat invriezen. Niet zoveel als op de fles staat hoor. 1 op 25 is een goede verhouding. Ik heb dit door een smaakpanel laten testen (ik en mijn dochter van 4) en het smaakt prima.

Voor ijs maken heeft bol.com wel van die vormpjes. Met de ‘Zoku Quick Pop’ kan het binnen 10 minuten:

 

Conclusie

IJs is alleen ‘gezond’ wanneer je het zelf maakt en dus ook zelf de hoeveelheid suiker kunt bepalen. Ik heb ook nog een blik op yoghurt ijs geworpen maar daar zit nog meer suiker in dan de hierboven besproken soorten.

Het is natuurlijk helemaal niet erg om iets te eten waar veel suiker in zit. Maar dat betekent wel dat je met de rest van je voeding extra goed moet opletten dat je met alles samen onder de dagelijkse grens blijf (90 g, bron:voedingscentrum.nl).

Als het met minder suiker kan, is dat dus beter.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge