Surinaamse Ei salade van Johma.

Johma en de Albert Heijn hebben ruzie over commerciële afspraken. Een goed moment om eens te kijken naar zo’n Johma salade. Wat zit er allemaal in en waar is dat goed voor?

Zelf maak ik graag een pistoletje met boter, eiersalade, ijsbergsla, ham en kaas. Ik kies dan de Surinaamse variant (van Johma) omdat die nog net ff een beetje meer smaak heeft.

 

Product

Voorkant Johma surinaamse ei salade

Beetje vervelend dat de ingrediënten op de plakwikkel staan. Na het openen van het doosje gooi ik die namelijk weg en dan heb ik dus niets meer te lezen onder het eten.

Ingrediënte Johma Surinaamse ei salade

 

Ingrediënten

Het zijn er wel heel erg veel dus ik zal een opsomming maken van de ingrediënten die opvallend zijn of waar ik iets over te vertellen heb.

Gemodificeerd zetmeel: Het modificeren kan op natuurlijke of chemische wijze gebeuren en heeft niets te maken met genetische manipulatie. In beide gevallen wordt gemodificeerd zetmeel als niet schadelijk gezien en het zorgt voor de gewenste eigenschappen.

Verschillende voedingszuren om het product zuurder te maken en nog twee soorten zuurteregelaar om de pH (zuurtegraad) constant te houden.

Aroma’s. Tjah, ik blijf het jammer vinden dat die ‘nodig’ zijn. Het is onduidelijk wat er in zit en dat wil ook geen enkele leverancier ons vertellen. Aan de andere kant zijn het meestal zulke kleine hoeveelheden dat het weinig kwaad kan.

Kaliumsorbaat en natriumbenzoaat. Beide conserveermiddelen (voornamelijk tegen schimmels) en beide staan vaak op lijsten met ‘slechte’ E-nummers. E-nummers zijn echter gereguleerd door de overheid met als doel ervoor te zorgen dat je er niet teveel van binnen krijgt. Sjouke schrijft ook over dit probleem in combinatie met Kaliumsorbaat in haar blog niet dromen maar doen.

Gistpoeder. Het is mij onduidelijk waarom dit erin zit. Het is niet alsof salade moet rijzen. Gistextract is een smaakversterker maar dat staat er niet. Dit ga ik vragen aan Johma.

De kleurstof luteïne lijkt ‘verstopt’ te staan tussen twee natuurlijke kleurstoffen. Het heeft echter ook een natuurlijke oorsprong en zou mogelijk zelfs bescherming bieden tegen een bepaalde oogaandoening (maculadegeneratie).

Dinatriuminosinaat en natriumguanylaat. Twee smaakversterkers die ook voorkomen op lijsten met ‘slechte’ E-nummers. Door deze toe te voegen is er echter minder zout nodig in het product.

 

Voedingswaarde

Voedingswaarde Johma ei salade

Omdat je relatief weinig hiervan eet op een dag zal het effect op je dagelijkse inname niet zo groot zijn. Maar alle kleine beetjes bij elkaar kan best veel zijn en dan draagt deze salade best behoorlijk bij. Na één boterham (of een pistoletje) heb je al 4% van je dagelijkse behoefte aan zout binnen. Stel je voor hoeveel dat zou zijn geweest zonder die smaakversterkers. 😉


VSZ

Contact met Johma

Er zit mij wat dwars m.b.t. dit product. Je kan uren discuseren over de E-nummers. Of die wel of niet slecht zijn en of de hoeveelheid wel of niet zo klein is dat ze geen schade doen. Maar ik vraag me af of het aantal verschillende toevoegingen aan dit product eigenlijk niet simpelweg veel te veel is.
Is dit de enige manier om een lekker smakende Surinaams Ei salade te maken? Je zou bijna denken dat het eigenlijk een slecht product is dat al die toevoegingen nodig heeft om goed te smaken.

Ik heb de vraag bij Johma neergelegd. Evenals de vraag over het gistpoeder.


5 reacties op Surinaamse Ei salade van Johma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge