Reactie van Blue Band (Unilever) klopt niet helemaal.

Er is een reactie binnen gekomen op de vragen in mijn eerdere post over halvarine van Blue Band.

 

De reactie

Er is wat vast vet nodig is om de vloeibare oliën smeerbaar te maken en goed in de mond te laten smelten. Palmolie geeft een goed smeerbare textuur. Daarnaast kiezen ze voor palmolie vanwege de smaak.

Bij het volledig harden van vetten wordt het transvet niet verhoogd. Dit is een chemisch proces. Omdat van transvetten schadelijke effecten bekend zijn heeft Unilever onvolledig geharde vetten in de ban gedaan.

Om de verzadigde- en tranvetzuren zo laag mogelijk te maken heeft Unilever nieuwe technologieën ontwikkeld. Wereldwijd zijn de Unilever producten vrijwel vrij van transvetzuren (<1%). Daarnaast hebben ze ook een laag gehalte aan verzadigd vet.

Kaliumsorbaat beschermt tegen bederf en voorkomt schimmelvorming. Dat kan vooral gebeuren in de tijd dat de halvarine niet afgesloten is door schimmelsporen uit de lucht of verontreiniging van broodkruimels.

Andere conserveermiddelen zoals zout, azijn of alcohol zijn helaas niet geschikt voor margarines. Deze zijn niet goed voor de smaak of andere producteigenschappen. Kaliumsorbaat is de beste optie voor het voorkomen van bederf door schimmels en gisten in smeervetten.

 

Transvet

Unilever heeft gelijk. Door volledig harden ontstaat er niet meer transvet. Door onvolledig harden wel.

Ze laten het lijken alsof ze als enige bedacht hebben dat het minder moet met die transvetten. Dat is natuurlijk niet zo. Na de ontdekking dat deze transvetten zeer schadelijk zijn, heeft de hele Nederlandse oliën- en vettensector besloten om de hoeveelheid ervan zo min mogelijk te maken. In Amerika werd het in 2015 zelfs verboden om geharde vetten met transvet toe te voegen aan levensmiddelen.

Transvetten ontstaan door bewerking van voedingsmiddelen in de industrie. Het is dus terecht dat die industrie ook zorg draagt voor de vermindering ervan.

Ze komen ook in enige mate voor in zuivel en het vlees van herkauwers. Tegenwoordig zitten er meer transvetten in roomboter dan in margarine/halvarine.

Op dit moment is het gehalte transvetten in ons eten zo laag dat het geen volksgezondheidsrisico meer vormt.

 

Vergelijk

Laten we eens kijken naar Bio+ en AH biologische halvarine.

Voorkant Bio+ halvarineVoorkant AH biologische halvarine.


VZ

We hoeven maar 1 ingrediëntenlijst te bekijken want beide producten hebben precies dezelfde lijst. Het zou me niet verbazen als ze uit dezelfde fabriek komen.

Ingrediënten: Water, plantaardige olie en vet* (zonnebloem, palm, kokos), stabilisator (natriumalginaat), zout, wortelsap*, natuurlijk aroma, voedingszuur (citroenzuur), vitaminen (A, D), *Van biologische oorsprong.

HEY! Geen gehard palmvet, geen kaliumsorbaat en ook geen gemodificeerd zetmeel. Blijkbaar kan het toch anders dan Unilever beweerd. Natriumalginaat (uit zeewier) in plaats van gehard palmvet en gemodificeerd zetmeel.  Zout in plaats van kaliumsorbaat. Wel natuurlijk aroma helaas.

 

Conclusie

De keuze voor het juiste smeersel op de boterham is hier alleen maar lastiger door geworden. Het ligt eraan wat het belangrijkste voor je is.

Wat betreft vet/transvet zijn de halvarines beter dan roomboter.

wat betreft zout is roomboter juist de beste keuze en Blue Band een goede tweede.

Als je niet houd van chemisch bewerkte ingrediënten en onbeduidende aroma’s dan is roomboter nummer één en de biologische halvarine’s een redelijke tweede.

Je hebt eigenlijk een analyse nodig van je eigen eetgedrag om de juiste keuze te maken. Op dit moment neig ik naar roomboter, maar ik zal binnenkort eens alle waardes optellen van alles dat ik op één dag eet. Dan kan ik zien waar ik het meeste te winnen heb. Uiteraard zal ik daar een blogpost van maken. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge