Johma past ingrediënten van alle salades aan.

In mijn blogpost over Johma’s Surinaamse ei salade, verbaasde ik mij over de grote hoeveelheid toevoegingen die in deze salade zitten. Twee herinneringen verder had ik nog steeds geen antwoord gehad dus probeerde ik het via Facebook messenger.

Dat had wel effect maar het duurde alsnog twee dagen voor ik een antwoord kreeg.

 

Het goede nieuws.

Johma gaat de ingrediënten in haar salades aanpassen. Vanaf week tien zijn bijna alle salades van Johma zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Dat is geweldig, hoe minder troep in ons eten hoe beter.

 

Het niet zo goede nieuws.

Het gistpoeder blijkt toch gistextract te zijn. Dat is dus een derde smaakversterker in de salades van Johma. Gist extract is namelijk rijk aan mononatriumglutamaat. De meeste beruchte smaakversterker die op vele slechte e-nummer lijstjes hoog genoteerd staat.

Mij gaat het persoonlijk echter meer om dat er maar liefst drie smaakversterkers nodig zijn om die salade goed te laten smaken.

Op de vraag waarom Johma gistextract toevoegd, antwoorden ze dat deze nodig is om de smaak gedurende de houdbaarheid te behouden. Zeggen ze daar nou eigenlijk dat ze de smaak kunstmatig goed houden terwijl het product zijn uiterste houdbaarheidsdatum nadert?

 

Het slechte nieuws.

Hoewel ik een vermindering van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen natuurlijk toejuich, heb ik me toch blij laten maken met een dooie mus.

Er zit namelijk nog veel en veel meer in de Johma salades. Conserveermiddelen, zuurteregelaars en verdikkingsmiddelen zijn blijkbaar ook nog nodig om dit tot een ‘goed’ product te maken. Uiteraard heb ik nogmaals gevraagd of dat nou allemaal nodig is. Het antwoord is nog niet gekomen en ik verwacht eigenlijk ook niet dat het nog komt.

Ook heb ik nog gevraagd naar de nieuwe ingrediëntenlijst. Die kreeg ik helaas niet.

 

Vergelijk

Uiteraard heb ik gekeken naar andere Surinaamse ei salades. Bijna elke supermarkt heeft er wel eentje, van hun eigen merk, in hun assortiment.

Voorkant Detailresult Surinaamse ei salade

Ingrediënten Detailresult Surinaamse ei salade

 

Minder verschillende verdikkingsmiddelen, twee in plaats van drie voedingszuren, dezelfde conserveermiddelen en alleen gistextract als smaakversterker.

Tjah, lijkt beter maar is eigenlijk ‘gewoon’ net zo slecht. Misschien komt deze salade stiekem ook wel van de Johma.

 

Conclusie

Blijkbaar is het heel moeilijk om zo’n salade te maken zonder al die toevoegingen.

Ik heb nog een heel klein beetje hoop dat Johma in week tien met een aanpassing komt die meer dan een marketingtruuk is. De realist in mij zegt echter dat die kans zeer klein is.

Jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge