Hummus vergelijk: allemaal net niet.

Ben ik in de week zonder vlees toch helemaal vergeten om te bloggen over hummus. Je weet wel, dat vegetarische spul van kikkererwten. Het is er van verschillende merken en ook in vele verschillende smaken.

Ik ga ze niet allemaal beschrijven (teveel soorten). Ik pak er een aantal uit die interessant zijn.

 

Hummus vergelijk

Eerst maar eens een paar naturel soorten:

Garden hummus classic

Garden Gourmet Classic:  VZ

 

Ma­za Hoe­moes

Maza Hoemoes:  VZ

 

AH hummus

AH Hum­mus:  Z

 

Veel zout in alle hummus soorten en de eerste twee hebben ook veel verzadigd vet. ‘Garden’ gebruikt koolzaadolie en de andere twee raapolie. AH is het wel gelukt om onder de verzadigd vet grens te blijven. Een extra punt voor AH dus.

Dat vele zout is Maza ook opgevallen en dus hebben ze een variant met minder zout gemaakt.

Maza hummus laag in zout

Ma­za Hoemoes laag in zout:  V

Inderdaad minder zout. Het verzadigd vet is echter gelijk gebleven. Er zijn nog meer verschillen in de ingrediëntenlijst te vinden. Geen sesampasta maar gemalen sesamzaad. Er is selderij toegevoegd. Ze hebben zeezout gebruikt i.p.v. gewoon zout. Peper is vervangen door kruiden en specerijen. Als laatste zijn de conserveermiddelen sorbinezuur en benzoëzuur vervangen door kaliumsorbaat.

Wat veel wijzigingen voor alleen maar een beetje minder zout (0,78 gram). Ik ben erg nieuwsgierig waarom er voor al die wijzigingen gekozen is. Ik ga het navragen.

 

AH Hummus dadel

AH Hum­mus da­del: S

Deze valt op door de grote hoeveelheid suiker. Maar liefst 12 g per 100 g. De hoeveelheid zout is echter wel gehalveerd (van 1,0 naar 0,5 g).

 

Garden hummus jalapeno

Gar­den Gour­met ja­la­pe­ño:  VZ

Hiet zit dan ineens helemaal geen suiker in. Dat geldt ook voor de hummus van Garden met pijnboompitten en in de geroosterde paprika variant zit maar 0,1 gram suiker per 100 gram.

 

Conclusie

Heel veel verschillende soorten. Erg opvallend dat elke keer als er één component (vet, suiker of zout) omlaag gaat, er een ander omhoog gaat. Wel een product om eens te testen of het lekker is. Vreemd dat er geeneen vijf punten scoort. Ze komen wel erg dichtbij trouwens. Ik zal dat eens neerleggen bij de verschillende leveranciers.

Als ik antwoorden heb op mijn vragen, praat ik jullie bij. Ik zal dan ook kijken of er wat lekkers bij zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge