Halvarine van Blue Band: beter dan roomboter?

Volgens mij zijn er heel veel mensen die zeker weten wat het beste is voor ons als het gaat om boter, margarine of halvarine. Alleen jammer dat ze allemaal wat anders beweren.

Misschien moeten we maar helemaal geen boter of margarine of halvarine meer op ons brood smeren. Maar hoe blijft de hagelslag dan plakken?

Nee, geen overhaaste beslissingen nemen. Laten we de koelkast opentrekken en kijken wat er bijvoorbeeld in Blue Band halvarine zit. Dat staat namelijk toevallig bij mij in de koelkast.

 

Product

Het begint met een flinke claim. In het kort: Blue Band halvarine is goed voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Dat mogen ze toch niet zeggen terwijl het niet zo is, toch?

Voorkant Blue Band Halvarine

Ingrediënten Blue Band Halvarine


V

Gemodificeerd zetmeel: Ze zeggen dat dat niet slecht voor je is en het heeft ook niets te maken met genetisch gemanipuleerd. Maar toch houd ik er niet van als mijn voedsel chemisch bewerkt is om de juiste eigenschappen te krijgen.

Volledig geharde palmolie: Dat is transvet en slecht voor je. Alleen door gedeeltelijk harden van palmolie ontstaan er transvetten. Lees er meer over op deze pagina van het voedingscentrum.

Emulgatoren: Normaal gesproken kun je water en vet zeer slecht mengen. Een emulgator zorgt ervoor dat dit wel kan. Mono- en diglyceriden worden niet als ongezond bestempeld en aan (zonnebloem) lecithine worden zelfs allerlei gunstige effecten toegekend.

Kaliumsorbaat: Een syntetisch conserveermiddel. Ook bekend onder E202. Dit staat op verschillende lijsten met slechte E-nummers.

Natuurlijk aroma: Daar gaan we weer. Ik laat me niet meer misleiden door dat woord ‘natuurlijk’. Daar valt namelijk ‘genetisch gemanipuleerd’ ook onder. Verder is het compleet onduidelijk wat er in zit.

Vitamine A, B1 en D: Ik vind toegevoegde vitamines altijd klinken als ‘eigenlijk is dit product niet zo gezond maar we hebben er vitamines aan toegevoegd dus nu is het ineens helemaal toppieeeee!’.

Caroteen: Een kleurstof die in veel groenten voorkomt.

Als we deze lijst met ingrediënten vergelijken met die van roomboter dan is de keuze wat mij betreft niet moeilijk. Roomboter heeft niet eens een ingrediëntenlijst. Het is wat het is: Melkvet, jummie. 🙂

 

Voedingswaarde

Voedingswaarde Blue Band Halvarine

De voedingswaarde geeft precies het tegenovergestelde beeld.

Halvarine heeft minder caloriën, minder vet, iets minder suiker en een lading extra vitamines. Wel meer zout dan roomboter natuurlijk.

 

Conclusie

De voedingswaarde overtuigt mij er niet van dat halvarine beter is dan roomboter. Teveel verdachte ingrediënten.

Aangezien ik opgevoed ben met halvarine, voelt het een beetje vreemd om altijd roomboter te gaan gebruiken op mijn boterham. Het lijkt me echter toch geen slecht idee om meer roomboter te gaan gebruiken.

Wat denk jullie ervan? Wat gebruik je tot nu toe op de boterham en ga je dat aanpassen na het lezen van deze blog?

 

Contact met de leverancier.

Ik heb Blue Band  (Unilever) gevraagd waarom ze gekozen hebben voor geharde palmolie en kaliumsorbaat. Zelfs als ze het niet met mij eens zijn dat dit slechte ingrediënten zijn hadden ze ook voor iets anders kunnen kiezen. Waarom specifiek deze ingrediënten?

 


4 reacties op Halvarine van Blue Band: beter dan roomboter?

 1. Doe mij maar maar lekker roomboter, of een combi van roomboter en kokosolie! 🙂 Voorheen weleens biologische halvarine gebruikt maar voel me er niet zo goed bij, ik heb het liefst producten die het dichtst bij de natuur staan.

  Ik vraag me alleen af hoe het zit met de palmolie en de duurzaamheid daarvan. Dat is ook een reden dat ik liever roomboter gebruik…
  Helaas wordt palmolie in veel producten gebruikt dus helemaal vermijden lukt niet altijd…

  1. Ach jah, een keurmerk. De eerste zin van de pagina waar je nasr linkt zegt al genoeg.
   Consumenten en bedrijven verdwalen in een woud aan keurmerken.
   Ik vertrouw eigenlijk geen enkel keurmerk en palmolie is zeer lastig te vermijden zoals je zelf al aangeeft.

   Moeten we ons ook wel druk maken om zulke specifieke problemen? Het lijkt namelijk een veel groter algemeen probleem dat in bepaalde landen elke vorm van regulering ontbreekt. Ik denk bijvoorbeeld aan Tony’s chocola die de claim ‘slaafvrij’ niet konden volhouden.

   Een moeilijk probleem waarbij een consumenten boycot eigenlijk niet mogelijk is en waarvan het effect ook nog eens nihil zal zijn. Er gaat teveel geld in om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge