Bolletje tegen Wasa: het knäckebröd gevecht.

De reactie op mijn blog Knäckebröd van Bolletje is binnen. Daarin vertellen ze het volgende:

De regels voor knäckebröd zijn anders dan voor brood. Het mag, volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit(NVWA), volkoren genoemd worden als ten minste 50% van het gebruikte meel ook daadwerkelijk volkoren is.

Dit is een gemaakte afspraak uit de jaren 80. Daar is voor gekozen omdat het voor gerezen producten niet mogelijk was ze 100% volkoren te maken zonder de smaak en het mondgevoel te beïnvloeden.

De lijst van het voedingscentrum is een richtlijn ter informatie voor consumenten. Het kan dus zijn dat een product meer of minder vezels bevat dan er op die lijst staat. In Bolletje Echte beschuit zit bijvoorbeeld 4% vezels terwijl op de lijst 2% vermeld wordt.

100% volkorenmeel zorgt ervoor dat het product moeilijker rijst. Uiteraard blijft Bolletje altijd op zoek naar manieren om hun product te verbeteren.

Het gerstemoutextract wordt gebruikt om het suiker- en zoutgehalte zo laag mogelijk te houden. Het geeft het prduct een betere smaak en kleur.

 

Vergelijk

Een uitgebreid antwoord waar ze ook nog eens vrij snel mee zijn gekomen. Daar kunnen andere leveranciers een voorbeeld aan nemen.

Het schreeuwt echter om maar één ding: Vergelijkend warenonderzoek!

Na het ontvangen van bovenstaand antwoord ben ik naar de supermarkt gereden en heb een pak Wasa knäckebröd volkoren gehaald.

 

Product

Voorkant Wasa knäckebröd volkoren

Eerst maar eens beide knäckebrödjes tegen elkaar houden.

Dikte Wasa knäckebröd

De bovenste is Wasa, de onderste is Bolletje.
Dikte: Wasa lijkt heel iets dikker.
Luchtigheid: weinig tot geen verschil.
Kleur: Wasa is iets donkerder.

 

Ingrediënten

Ingrediënten Wasa knäckebröd


Z

Volkoren roggemeel, gist en zout. Lekkere korte lijst zonder toevoegingen. Geen olie, geen toegevoegde vezels, 100% volkoren en geen kleurmiddel.

Het grote verschil is dat Wasa knäckebröd van rogge gemaakt is en Bolletje knäckebröd van tarwe. Daarmee zal Bolletje zich ongetwijfeld verdedigen met “dit is appels met peren vergelijken”.
Daar ben ik het niet mee eens. Het maakt mij niet uit of het van rogge of tarwe gemaakt is, zolang het maar lekker is.

Ik was wel bang dat ik Wasa knäckebröd niet lekker zou vinden, want ik houd niet van roggebrood. Tijd voor een smaaktest dus.

Eerst heb ik beide producten zo geproefd en daarna nog een keer, maar dan blind. Ik kon verschil proeven maar dat was absoluut geen groot verschil. Dat gold voor zowel de smaak als het mondgevoel.

 

Voedingswaarde

Voedingswaarde Wasa knäckebröd

Vergelijk per 100 gram:

  • Energie: Wasa 1407 kJ, Bolletje 1641 kJ.
  • Vet: Wasa 2,0 g waarvan 0,4 g verzadigd, Bolletje 7,3 g waarvan 3,1 g verzadigd.
  • Koolhydraten: Wasa 60 g waarvan 1,5 g suikers, Bolletje 63 g waarvan 1,9 g suikers.
  • Vezels: Wasa 20 g, Bolletje 11 g.
  • Eiwitten: Wasa 9 g, Bolletje 13 g.
  • Zout: Wasa 1,0 g, Bolletje 1,1 g.

 

Conclusie

Deze strijd is gestreden en bij mij is Wasa als winnaar uit de bus gekomen. Doe zelf de test ook eens en laat ons lezen wat jouw conclusie is.

Ik neem er nog één…… Of twee. 😉

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge