Biologische achterham van Albert Heijn. Beter dan de rest?

Vandaag heb ik mij gestort in het ‘wespennest’ dat ham heet.
Er zijn zo enorm veel soorten dat het lastig kiezen is. Een makkelijke scheiding die we lijken te kunnen maken is achterham of schouderham. Dat is echter een illusie. De voedingswaarden variëren bij beide soorten alle kanten op.

Het maakt mij niet uit van welk deel van het varken de ham gemaakt is. Het maakt me ook niet uit of het van één stuk vlees gemaakt is of vsn aan elkaar geplakte stukjes. Al dan niet met een echt of een nep bot (been) erin.
Dat is meer iets voor de Keuringsdienst van waarde.

Als het maar gewoon lekkere ham is, zonder allemaal rare toevoegingen. Hoe meer vlees er in zit hoe beter.

Mijn keuze is uiteindelijk gevallen op de biologische achterham van Albert Heijn.

 

Product

Voorkant AH biologische achterham

Omdat we vaak op het verkeerde been gezet worden door de voedingsindustrie, zet ik vraagtekens bij de benaming biologisch. Geen idee van de oorsprong, maar wat betreft het soort ingrediënten is dat niet nodig. Zeker in vergelijk met andere ham uit de supermarkt komt deze, wat mij betreft, als beste uit de bus.

 

Ingrediënten

Ingredienten en voedingswaarde AH biologische achterham


Z

Het eerste dat opvalt is dat hier geen E-nummers in de lijst staan maar de stoffen volledig bij naam genoemd worden. Dit lijkt mij meer een marketingtruuk dan een indicatie van goede toevoegingen.

Maar liefst 93% varkensvlees. Bij andere ham is dat soms nog geen 75%.

Ham wordt gemaakt door het te injecteren met pekel (zout water). Vandaar dat we zowel water als zout in de ingrediëntenlijst zien.

Natriumcitraat. In bijna alle ham zitten stabilisatoren. In deze ham zit er echter maar één, in plaats van een hele lijst. Deze komt van citroenzuur en wordt over het algemeen als niet schadelijk gezien.

Natriumascorbaat. Een antioxidant afkomstig van vitamine c.

Pastinaak, knoflook, tomatenpoeder. Prima spul. 🙂

Natuurlijk aroma. Zullen we maar zeggen dat we dat niet erg vinden omdat het natuurlijk is? Nee, ik houd niet van onduidelijke ingrediënten. ‘Natuurlijk’ betekend ook niet persé dat het goed is. Andere hammen bevatten vaak ook aroma maar dan niet natuurlijk.

Natriumnitriet houd ik ook niet van maar er is bijna geen ham te vinden zonder. Het gaat botulisme (ernstige voedselvergiftiging) tegen en het kleurt grijs vlees roze. Kaliumnitraat is een vervanger maar dat wordt door verhitting, in de mondholte en in de maag omgezet naar nitriet.

 

Conclusie

Prima ham waar een minimum aan toevoegingen in zit. Ik heb ham gevonden met minder zout en suiker maar daar zat dan weer meer vet en meer toevoegingen in.

Het is een beetje afwegen met welke ingediënten ik de minste problemen heb.

Enige echte nadeel aan deze ham is dat het prijzig is. Onder de ‘normale’ plakken ham is dit de duurste. Dat vind ik jammer. Als je gezond wil eten moet je er blijkbaar voor betalen.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge