Boodschappenlijst van Marjolijn onder de loep.

Een tijdje geleden vroeg ik of er mensen waren die mij hun boodschappenlijst wilden aanleveren, zodat ik deze kon bespreken. Marjolijn was de eerste die het aandurfde. Ze vertelde mij dat ze vrijwel vegan, sojavrij en glutenvrij eet. Dit alles op doktersadvies. Haar man eet wel vlees.

 

De lijst

Het is een flinke lijst die bij mij in twee stukken binnen kwam.

Boodschappenlijst Marjolijn deel 1

Boodschappenlijst Marjolijn deel 2

 

Groente en fruit

Het eerste dat opvalt is dat er veel verse groente en fruit op de lijst van Marjolijn staat. Dat is natuurlijk hartstikke gezond maar de hoeveelheid suiker is toch iets waar je naar moet kijken. Dan kun je zeggen: “Maar het zijn toch allemaal natuurlijke suikers?”. Klopt, maar er is een maximaal dagelijks aanbevolen hoeveelheid suikers van 90g per dag. Daarbij maakt het niet uit of deze natuurlijk of toegevoegd zijn. Bron: Voedingscentrum.nl

Ik zet ze allemaal op een rijtje, dan kun je de verschillen goed zien. Vanaf de rode regels moet je gaan opletten dat je er niet teveel van eet, of dat er iets tegenover staat dat weinig suiker(s) bevat. Kijk vooral eens naar het verschil tussen de Chinese en de Italiaanse roerbakmix, en al het fruit dat in de top staat.

Natuurlijk moet je lekker veel fruit blijven eten. Dat is heel gezond en een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding. Het is juist belangrijk om bij de rest van je eten goed op te letten dat je in totaal niet teveel suiker binnen krijgt.

  • Boerenkool: 0.0%
  • Witlof: 0,0%
  • Rucola: 0,0%
  • Stampot aardappelen: 0,4%
  • Krieltjes: 0,4%
  • Spinazie gewassen: 0,4%
  • Hollandse bruine bonen: 1,2%
  • Avocado: 1,4%
  • Portobello: 2,5%
  • Boeren soepgroente: 2,8%
  • Chinese roerbakmix: 2,8%
  • Tomaat: 2,9%
  • Wortelen: 4,3%
  • Italiaanse roerbakmix: 4,4%
  • Zongedroogde tomaten: 7,5%
  • Manderijnen: 8%
  • Bessen blauw: 10%
  • Druiven wit pitloos: 13,3%

 

De andere producten

Jumbo vanille kwark

Daar hebben we het eerste product met flink wat suiker al (16%). Ik ga je geen magere kwark aanraden. Daar stoppen ze namelijk zoetstoffen in en daar houd ik niet van. De eerste wetenschappelijke geluiden dat dat toch niet zo gezond is zijn er al, en over 10 jaar vragen we ons af hoe we het ooit hebben kunnen toelaten in ons eten.
Ik denk wel dat je beter kan kiezen voor de volle kwark van Almhof. Minder suiker (13,6%) en alleen natuurlijke ingrediënten. In die van de Jumbo zit gelatine(van kalf, dus voor Marjolijn’s man denk ik) en andere onnodige ingrediënten zoals aroma. Almhof heeft dat niet.

 

Młyny Stoisław Havermout Instant

6,9% vezels. In de Jumbo Biologische Havermout zit echter 10,2% vezels. Iets om te overwegen. Als je het gewicht vergelijkt met brood en melk dan eet je één boterham en 2,5 glazen melk. Daar zit echter minder vezels in (zelfs als je volkoren neemt). Als je echt veel vezels binnen wil krijgen zou je kunnen overstappen op volkoren knäckebröd van Wasa.

 

Jumbo hamburgers

Niets mis mee. Ik kan beginnen over het verzadigd vet maar ik denk niet dat dat een probleem is zolang er lekker wat groenten bij gaat.

 

Jumbo Veggie Chef 100% Plantaardige Pompoen-Wortel Balletjes

Prima product. Geen rare ingrediënten en niet teveel verzadigd vet, suiker of zout. Zijn die dingen lekker eigenlijk? Ik heb er nog nooit van gehoord.

 

Jumbo Pure Natural Dipchips

Teveel zout natuurlijk maar verder mooi product. De grote vraag is natuurlijk: waar dip je ze in? Jumbo raadt Doritos Salsa Mild aan. Daar zit ook teveel zout in. Geniet, maar eet met mate dus. 😉

 

Jumbo ongezouten noten melange

Net zoveel suiker als in wortelen en ook een behoorlijke hoeveelheid verzadigd vet. Valt allemaal wel mee, zolang je niet in je eentje de hele zak leeg eet.

 

Jumbo extra magere rookworst

Hier zit nog meer zout in dan in de dipchips. Als je een halve worst op eet zit je ook bijna aan de helft het dagelijks aanbevolen maximum van 6 gram zout per dag. Als je deze eet, geen dipchips die dag dus.

 

Jumbo Appel nectar

Ah, de volgende bron van suiker is gevonden (7,8%). Als je hier veel(3 of meer glazen) van drinkt, per dag, is het verstandig iets anders te gaan drinken. Ik houd er ook niet van, maar gewoon water is het beste.

 

Peak’s Free From Luchtige Crackers Tomaat & Basilicum

Crackers waar letterlijk bijna niets in zit. Ook geen vezels dus. Minder als in bruin brood in elk geval. Niets mis mee behalve als je aan de aanbevolen 30-40 gram vezels per dag wil komen.

 

Conclusie

Marjolijn koopt prima producten zonder veel rare toevoegingen. Zolang ze op blijft letten, eet ze enorm gezond. Ga zo door Marjolijn, en heel erg bedankt voor het aanleveren van jouw boodschappenlijst.

Het is niet mijn bedoeling om heel Nederland te vertellen wat ze moeten eten, maar ik vind het wel belangrijk dat iedereen zich bewust is van wat er op hun bord komt. Het bespreken van zo’n boodschappenlijst is daar een prima methode voor.

Heb jij ook een boodschappenlijst die je graag eens door mij besproken wil hebben? Stuur mij dan een bericht. Dit kan bijvoorbeeld via het contactformulier op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge