Is ‘bewuste voeding’ van Albert Heijn een slimme keuze?

Biologisch, lactosevrij, glutenvrij en koolhydraatarm zijn maar een paar voorbeelden uit de ‘bewuste voeding’ pagina van Albert Heijn. Deze staat namelijk op hun website. Wat houdt dat echter in. Is ‘bewust’ hetzelfde als ‘gezond’? Ik ben er ingedoken.

Ik laat de links natuurlijk lekker door AH sponsoren. 😉

 

De verwachting

Wat betekent de term ‘bewuste voeding’ eigenlijk? Op het eerste gezicht zou je denken dat de producten in deze categorie goed voor je zijn. Als je wat langer nadenkt dan betekent het eigenlijk niets. Wanneer een product heel slecht voor mij is, maar ik kies er toch voor om het te kopen, dan heb ik een bewuste keuze gemaakt. Is het dan ook ‘bewuste voeding’?

In alle gevallen hoop ik niet dat ze voeding met bewustzijn bedoelen, want dat geeft een hele vreemde ervaring in de supermarkt ben ik bang.

 

Het vergelijk

Op zoek naar goede producten, in de ‘bewuste voeding’ categorie, dan maar. Ik verwacht veel producten die vijf punten krijgen. De eerste subcategorie zijn de biologische producten.

Biologisch maiswafels met zeezout

AH Bi­o­lo­gisch Ma­ïs­wa­fels met zee­zout

Nou, meteen raak. De eerste vijfpunter is binnen. Mais en een beetje zeezout, thats it.

 

Leev stroopwafels glutenvrij

Lee­v Stroop­wa­fels glu­ten­vrij

 VS

Minder verzadigd vet in vergelijk met andere stroopwafels maar meer suiker. Een stroopwafel is natuurlijk sowieso niet gezond te noemen maar extra suiker vind ik nou niet bepaald een ‘bewuste’ keuze.

 

Fruitchips

“Een tussendoortje dat altijd kan”, staat erbij. Nou, dat maken we zelf wel uit.

AH Biologisch Bananenchips

Bananenchips
 VS
Fout, fout, fout. Absurd dat dit zo aangeprijst wordt. Even een klein vergelijkje dan maar.

Verzadigd vet: 31% tegenover 2,7% in paprikachips (Lays superchips).

Suiker: 35% tegenover 2,4 % in eerder genoemde paprika chips.

Alleen het zout percentage is beter. In de bananenchips zit 0% en in de paprikachips 1,4%

Insinueren dat fruitchips een bewuste of gezondere keuze is, zou strafbaar moeten zijn want dat zijn ze absoluut niet. Er zijn natuurlijk ook nog andere producten in de fruitchips categorie. Bijvoorbeeld twee verschillende mango producten. Die bevatten bijna geen verzadigd vet maar bestaan voor meer dan 50% uit suiker.

 

Glutenvrij

AH glutenvrij donker meerzaden

https://prf.hn/click/camref:1100l3KI9/destination:https%3A%2F%2Fwww.ah.nl%2Fproducten%2Fproduct%2Fwi416967%2Fah-glutenvrij-donker-meerzaden

 Z

Net zoals ‘normaal’ brood is het zout aan de hoge kant. Wel 9,5% vezels. Dat is hoog te noemen. Dit is prima brood.

 

Lactosevrij

Ik zie een hele lading Alpro producten in deze categorie. Daar heb ik al onderzoek naar gedaan. Lees hier meer daarover.

 

Koolhydraatarm

Hier komt meneer Atkins om de hoek kijken. Als je hier meer over wil weten verwijs ik graag naar de Atkins pagina van het Voedingscentrum.

Even een brood vergelijkje doen.

Atkins Laag koolhydraat volkoren brood half

At­kins Laag kool­hy­draat vol­ko­ren brood half

 Z

Meer verzadigd vet en een vergelijkbare hoeveelheid zout als in ‘normaal’ volkoren brood. De hoeveelheid vezels is opvallend hoog. Uiteraard een stuk minder koolhydraten (13% i.p.v. 36%). Grappig genoeg is de hoeveelheid calorieën vergelijkbaar.

 

Suiker bewust

Altijd weer de vraag wat er nou WEL in dit soort producten zit in plaats van de suiker. We willen namelijk niet de suiker maar wel de zoete smaak. Dat kan natuurlijk eigenlijk niet. Gelukkig heb ik al eens uitgezocht wat de ‘heilige graal’ van de voedingsindustrie is in deze categorie. Lees deze post voor meer informatie.

 

Conclusie

Het blijft onduidelijk wat die ‘bewuste voeding’ nou precies is. Soms heeft het metallergieën te maken, soms met afvallen en soms met een gezonde(re) keuze.

Veel super gezonde producten heb ik niet gevonden. Wel een false voorstelling van de feiten. Fruitchips zijn niet gezond of gezonder dan gewone chips! Het ene slechte ingrediënt is gewoon vervangen door een andere. Jammer.

Wat me wel opgevallen is, is het ontbreken van kunstmatige ingrediënten. Dat is dan toch weer een pluspluntje voor deze artikelen.

’Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, zeggen ze wel eens. Dat lijkt erg toepasselijk te zijn voor dit assortiment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge