Supermarkt aanbiedingen week 20, 2018

Een nieuwe week met nieuwe supermarkt aanbiedingen. Deze week antwoord op de volgende drie vragen: Is kipfilet op je brood beter dan ham, is Hero fruitontbijt nou wel of niet een goede vervanger voor een ontbijt met bruin brood en melk en kan Samhoud goed vegetarisch voedsel maken?

De afbeeldingen komen van de website van de supermarkt waar ze in de aanbieding zijn en die sponsort ook de link.

 

De aanbiedingen

 

Albert Heijn

Samhoud aanbieding AH

Dat & teken in de naam, is volgens mij een fout op de website van AH. Daarnaast is de aanduiding burger vreemd omdat er een plaatje van frikandellen staat. De aanbieding omvat echter 2 burgers en 1 soort mini frikandellen. Ik zet ze op een rijtje en geef mijn score volgens het Dotterde.com puntensysteem.

Groente frikandel: VZ

Te vet en te zout, zoals je bij een frikandel zou verwachten (maar misschien niet bij een groente frikandel). Daarnaast zit er een verborgen smaakversterker in, in de vorm van gehydroliseerd eiwit (soja). Anders is smaakt het niet?

Aspergeburger: Z

Dit is een stuk beter. een beetje minder zout nog en dit product zou 5 punten verdienen.

Tomatenburger: VSZ

Van alles teveel en niet zo’n beetje ook. Deze kiezen we maar niet voor ons avondeten.

 

Coop

Hero fruitsap en fruitontbijt aanbieding Coop

Dit is een aanbieding voor drie verschillende producten. FruitOntbijt: waarvan ik me afvraag hoe dat zich verhoudt met brood en melk, FruitSap: 100% fruit en FruitFris dat minder suiker bevat.

Eerst maar eens dat Fruitontbijt: Er lijken minder vezels in te zitten maar ’s ochtends eet je niet alleen brood, je drink er ook melk bij en daar zitten geen vezels in. Als je het gewicht vergelijkt van 2 glazen melk en 2 belegde bruine boterhammen moet je meer dan een halve liter van dit spul drinken. Dan krijg je wel meer vezels binnen maar ook zo’n enorme hoeveelheid suiker dat het onverstandig is om dit als ontbijt te gaan gebruiken. Zelfs als je een boterham met jam besmeert is de hoeveelheid suiker niet vergelijkbaar. Gewoon niet doen dus.

Dan de FruitSap: Dit is vergelijkbaar met elke andere sap. Weer is de suiker het probleem en dus met mate drinken. Niet zoals ik deed dus: 5 glazen sinaasappelsap (dat is 1 liter) per dag.

Voor de suiker hebben ze een oplossing: FruitFris. Het minste suiker bevat de sinaasappelsap variant (5,9%). Dat is minder dan sinaasappelsap (8,8%) maar meer dan halfvolle melk (4,5%).

 

Kipfile aanbieding Coop

 Z

Je hoort wel eens dat mensen die op hun gewicht aan het letten zijn, kipfilet eten in plaats van ham. FOUT! Zowel bij ham als bij kipfilet is het een kwestie van de voedingswaarde bekijken. Even een paar voorbeelden (waardes per 100 g product):

ProductEnergieVerz. VetSuikerEiwitZout
Coop kipfilet130 kcal2,0 g1,2 g17,0 g2,5 g
Coop achterham110 kcal1,7 g1,0 g16,0 g2,2 g
AH bio. kipfilet110 kcal0,5 g0,3 g21,0 g2,7 g
AH achterham96 kcal0,8 g1,0 g16,0 g2,4 g
AH bio. achterham140 kcal2,0 g1,0 g20,0 g2,0 g

Zoals je ziet: zowel bij de ham als de kipfilet varieert het alle kanten op. Je kan dus niet zomaar zeggen dat de ene beter is dan de ander.

 

Conclusie

Kipfilet is niet beter dan ham op je brood, Hero fruitontbijt is geen goede vervanger voor bruin brood met melk en alleen de aspergeburger van Samhoud is goed genoeg. Het is weer opletten geblazen met dit soort producten in de supermarkt. Er wordt weer een gedaan alsof het geweldig is maar dat valt dan toch weer tegen. Het is eigenlijk al geen verrassing meer.

Deze week is het niet gelukt om een mooi 5 punten product te vinden in de supermarkt aanbiedingen. Misschien hebben we volgende week meer geluk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge